Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ardından madencilerin zorluklar içerisindeki yaşamları da ortaya çıktı. Maden mühendisi Ulaş Korkmaz ve Melik Gürbüz, işletme müdürü olarak görev yaptıkları ocağın sahibinin binlerce işçinin sigorta primlerini ödememesinden dolayı SGK'nın kendilerine toplam 23 milyon TL borç çıkardığını söyledi.
Mahkemenin de bu yönde karar vermesi üzerine Gürbüz'e 8 milyon TL, evlilik hazırlığı yapan Korkmaz'a ise 15 milyon TL'lik haciz uygulandı. Olanlara tepki gösteren 31 yaşındaki Ulaş Korkmaz, evlilik hayali kurduğu sırada, 1 gün bile kullanmadığı eşyalarına el konulduğunu, Melik Gürbüz de, ölene kadar hayatlarının ipotek altına alındığını söyledi.
Büyük hayallerle üniversite eğitimini tamamlayan Ulaş Korkmaz, Soma'daki bir madencilik firmasında işe girdikten sonra 2009 yılında işletme müdürü oldu. Korkmaz, 16 ay boyunca yöneticiler yaptığı firmadan ayrılıp başka bir şirkette işe başladı. Ancak, aradan 2 yıl geçtikten sonra Ulaş Korkmaz, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kendisine gelen ödeme emriyle büyük şoke oldu. İşletme müdürlüğü yaptığı dönemde, madende çalışan 1800 işçinin sigorta primlerinin, şirket tarafından ödenmemesinden dolayı Ulaş Korkmaz'a, faiziyle birlikte 15 milyon TL borç çıkarıldığı ortaya çıktı. Bu parayı ödeyemeyeceğini bildiren Korkmaz, bir yandan da hukuk mücadelesi başlattı.
Ancak Manisa İş Mahkemesi, işletme müdürlüğü yaptığı dönem için, geçen nisan ayında verdiği kararında, 15 milyon TL'lik borcun şirket sahibi Azim Uyar'a değil, Ulaş Korkmaz'a ait olduğu kararını verdi.
EVLENECEĞİ İÇİN ALDIĞI EŞYALARA, KULLANMADAN EL KONULDU
Hukuk mücadelesinden de umduğunu bulamayan Ulaş Korkmaz için, haciz kararı alındı. İlk olarak aylık ücretinin bir bölümüne haciz geldi. Ardından da yakında evleneceği için kiraladığı eve yerleştirdiği eşyalarına haciz konuldu. Bir gün bile kullanmadığı eşyaları elinden alınan, evlilik hayallerini ertemek zorunda kalan Ulaş Korkmaz, tepkisini şöyle dile getirdi:
"Beni işletme müdürü yaptılar ama ne kadar kirli işleri varsa benim üzerime kaldı. İşçilerin hakları ödenmediği için şirket aleyhine dava açılmış. Borçlu olarak belgelerdeki imzalardan dolayı ben görünüyorum. Şirketin asıl sahibinin hiç kurusu yokmuş gibi karar verildi. Şirket yetkililerine gittim. Onların da borcu ödememesi üzerine 15 milyon TL benim üzerime kaldı. Evimdeki eşyalara, maaşımın belli bir bölümüne haciz geldi. Evlilik hayalleri kuruyorduk ama artık onu erteledik. Hayatımızın akışı değişti. Bu yükten nasıl kurtulacağımı bilmiyorum. Başvurmadığım kapı kalmadı. Hiçbirisinden olumlu yanıt alamadık. Ben 1500 TL maaşla 15 milyon liralık borcu nasıl öder de kapatırım? Ölene kadar çalışsam bile bu imkansız. Bizlere yardım edilmesini istiyoruz. Bu mağduriyetle yaşanmaz." 
Ulaş Korkmaz'ın ardından 2010 ile 2011 yılları arasında bir yıl süreyle işletme müdürlüğü yapan evli ve 2 çocuk babası 34 yaşındaki Melik Gürbüz için de şirketinin aynı usulsüz işlemleri uyguladığı öne sürüldü. Bir yıl içerisinde 1200 işçinin sigorta pirimlerinin ödenmemesinden dolayı Melik Gürbüz için de 2013 yılının Ocak ayında, SGK'dan ödeme emri geldi. Gürbüz için de 8 milyon TL sigorta prim borcu çıkartıldı. Gürbüz'ün verdiği hukuk mücadelesinde de aynı mahkeme, bir kez daha aynı kararı verdi. Melik Gürbüz'ün mevcut borç için sorumlu olduğu belirtildi. 8 milyon TL'lik borç için Gürbüz'ün evine, bankadaki parasına hem de alacağı maaşına haciz uygulandı. Çocuklarının eğitiminin aksadığını, hayatlarının karardığını dile getiren Melik Gürbüz, şöyle dedi:
"Böyle bir adalet olmamalı. Yani firmanın sahibi başka, parayı kazanan o kişi, ama ödeme yapmadığı için bizler suçlu bulunuyoruz. Böyle yasa olmamalı. Bizim sesimizin duyulması lazım. Bu kadar borç maaşla nasıl ödenir? Ölene kadar devlete borçlu durumdayız. Bizim ve çocuklarımızın hayatları haczedildi."

TY(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)