ZONGULDAK'ta, şehit madencilerin adlarının yazılı olduğu levhalardan bazılarının düştüğü, bazılarının da düşmek üzere olduğu Maden Şehitleri Anıtı'ndaki bakımsızlık tepki çekti.
Türkiye Taşkömürü Kurumu, Genel Maden İşçileri Sendikası ve Zonguldak Belediyesi'nin, taşkömürü havzasındaki işyerlerinde kaza sonucu yaşamını yitiren maden işçileri anısına Yayla Mahallesi Liman Caddesi'nde yaptırdığı anıt, 25 Mayıs 2003'te Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. 1875'ten günümüze kadar havzada şehit olan yaklaşık 4 bin 500 madencinin adlarının yer aldığı anıtın bakımsız hali dikkat çekti.
3 Mart 1992'deki Kozlu maden ocağında ölen 263 işçi, 17 Mayıs 2010'da Karadon maden ocağında ölen 30 işçi ile bölgede çalışırken ölen Alman, Rus, İtalyan, Rum ve Ermeni oldukları tahmin edilen 9 yabancı işçi, mühendis ve teknisyenin adlarının da yer aldığı anıttaki pirinç levhaların bazıları düşerek kayboldu. Denize yakın olması nedeniyle tuzlu su, rutubet ve güneş ışığının etkisiyle zarar gören levhaların bazıları ise düşmek üzere. 
2011'deki yenileme çalışmasına rağmen anıttaki kötü görüntü tepki çekti. Çeşitli etkinliklerde çelenk konularak törenlerin de yapıldığı anıtı gezen emekli madenci 54 yaşındaki Beytullah Benli, "Ben madenden emekli olduğum için tanıdığım arkadaşlarım var. Kim sorumluysa bu anıta sahip çıkılması lazım. Bu madencilerin isimleri yaşatılacaksa güzel yaşatılsın, plakaların çoğu düşmüş, bazıları düşmek üzere, yazık" diye konuştu.
TTK yetkilileri ise Maden Şehitleri Anıtı'nın Baştarla Mahallesi'nde yapımı tamamlanma aşamasında olan Maden Müzesi'nin bulunduğu alana taşınacağını söyledi.

DS(EE/AK) (FOTOĞRAFLI)