ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında işçilerin erken çıkmaması için asansör çıkış kapısının kilitlenmesi tepki çekti. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, uygulamanın madencinin moral motivasyonunu olumsuz etkilediğini söyledi.
Soma'daki maden faciasının ardından 15 Mayıs'ta, GMİS'in örgütlü olduğu TTK ocaklarında çalışan maden işçileri, Türk-İş'in çağrısıyla 1 gün iş bırakma eylemi yaptı. Eylemin başlayacağı gece Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağına giden GMİS Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, madencilerin ocaktan erken çıkmaması için kilitlenen asansör çıkış kapısındaki asma kilidi çekiçle kırdı. 16.00-24.00 vardiyasındaki işçiler de kapının açılmasıyla dışarıya çıktı. 
TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü yönetiminin, kart basıp turnikeden geçerek ocağa giren bazı madencilerin, erken çıkıp bu turnikeyi kullanmadan asansör kapısından dışarıya çıkmalarını önlemek için kilit uygulamasını başlattığı belirtildi.
GMİS TEPKİLİ
Maden işçilerinin daha önce yaptıkları ocaktan çıkmama eylemlerine rağmen sürdürülen uygulamaya GMİS'in tepkisi de devam ediyor. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK'nın 5 müessese müdürlüğünden sadece Üzülmez'de 2011'de başlatılan kilit uygulamasına karşı defalarca eylem yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Uygulamanın iş güvenliği kurallarına aykırı olduğunu, çalışanların moral motivasyonunu da olumsuz etkilediğini vurgulayan Alabaş, "Biz gerek Üzülmez Müessese Müdürlüğü, gerek TTK Genel Müdürlüğü'ne yazılar yazdık, eylemler yaptık. Ama uygulamadan vazgeçiremedik. Biz bu uygulamayı kabul etmiyoruz. TTK Genel Müdürlüğü'nün bu uygulamadan bir an önce vazgeçmesini istiyoruz" dedi.
Osman Tutkun ise iş bırakma eylemi nedeniyle kapıdaki asma kilidi kırmak zorunda kaldığını söyledi. İşçilerin erken çıkmaması için kapıların kilitlendiğini belirten Tutkun, uygulamanın çağ dışı olduğunu kaydetti. Tutkun, "Hiçbir madenci arkadaşımız işini yapmadan ocaktan çıkmaz. 7-7.5 saat yeraltında çalışan bir insan o temiz havayı almak için dışarıya yarım saat erken çıkar. Yarım saat, 45 dakika erken çıkıyor diye işçi arkadaşımızın üzerine kapı kilitlemek ne kadar doğru. Kapının kilitli olması işçinin psikolojisini de etkiliyor. Cezaevine iniyormuş gibi bir görüntü oluyor. Bunun son bulması lazım" diye konuştu.

DS(EE/AK) (FOTOĞRAFLI)