Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Müşfik Veysel Erdoğan, Türkiye'de 1940 yılından bu yana maden kazalarında 3 binden fazla işçinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Maden Mühendisleri Odası Samsun İl Temsilci Müşfik Veysel Erdoğan, Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen maden faciayla ilgili basın açıklaması yaptı. Türkiye tarihinin en büyük madencilik faciasının 1992 yılında Kozlu’da yaşandığını ve 263 işçinin hayatını kaybettiğini söyleyen Erdoğan, "Son 10 yılda Türkiye’deki iş kazalarında 11 bin emekçi hayatını kaybetmiştir. 1940 yılında başlayan istatistiklere göre o tarihten bu güne kadar maden kazalarında ise 3 binden fazla emekçi yaşamını yitirmiştir. Soma’da yaşanan facianın Kozlu faciasından çok daha büyük olma ihtimali yüksektir. Yaşanan bu büyük acı tüm ulusumuzun yüreklerini dağladı. Bu facianın nedenleri ile ilgili bu gün konuşmayacağız. Ama konuyla ilgili teknik raporun yayınlanmasından sonra eğer bir ihmal söz konusu ise sorumluların yakalarına yapışacağız" dedi.
Türkiye’nin iş kazalarında dünyada 3’üncü, Avrupa’da ise 1’inci sırada olduğunu belirten Erdoğan, "Türkiye’de iş kazalarının bu denli yoğun yaşanmasının nedeni, son 20 yıllık dönemde üretim sektörünün neredeyse tamamının özel sektörün eline geçmesi, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması ve her şeyden önemlisi bu işyerlerinin devlet tarafından doğru düzgün denetlenmemesidir. Soma’da hayatını kaybeden ve yaralanan emekçilerin yüzlerindeki kara kömür karasıdır. Bu ülkenin asıl yüz karaları ise yaşanan bu faciaların sorumluluğunu taşıyanlardır" diye konuştu.

YÇ(SS) (FOTOĞRAFLI)