Tufan HAMARAT/SOMA (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde facianın meydana geldiği maden ocağının da bağlı olduğu holdingin bünyesindeki Işıklar ve Ata Bacası adlı diğer iki maden ocağında çalışan işçiler, Kaymakamlık önünde sessiz eylem yapıyor. Yaklaşık 5 yıldır Ata Bacası'nda çalışan Çetin Aydın, "İşe ilk girerken 4-5 günlük eğitim aldım, ondan sonra bir daha eğitim almadım. Tatbikat yapıldığı söyleniyor ama bunlar kağıt üstünde, bizde hiç tatbikat olmadı. İşe girerken gaz maskesi verdiler, çalışıyor mu çalışmıyor mu bilmiyorum, kontrol eden de olmadı" diye konuştu.
Soma İlçesi Eynez Karanlıkdere mevkiinde faaliyet gösteren maden ocağında 13 Mayıs'ta meydana gelen ve 301 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından bugün aynı holding bünyesindeki Işıklar ve Ata Bacası maden ocaklarında çalışan işçiler, işbaşı yapmadı. Maden ocaklarında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını isteyen işçiler Soma Kaymakamlığı önünde sessiz eyleme başladı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay'ın basın açıklamasının yarıda kesen işçiler, devlet ocaklarındaki güvenlik önlemlerinin kendi çalıştıkları ocaklarda da alınmasını istedi. İşçilerden Çetin Aydın'ın iddiaları ise şaşkınlık yarattı. Yaklaşık 5 yıldır Ata Bacası maden ocağında çalıştığını dile getiren Aydın, yalnızca işe girerken 4-5 günlük eğitim aldığını ileri sürdü.
GAZ MASKESİ ÇALIŞIYOR MU BİLMİYORUM
Eğitimin ardından madene girdiklerini belirten Aydın, "Söylendiği gibi sürekli eğitim verilmiyor. Ben işe başlarken 4-5 gün eğitim aldım, sonra madene indim. Bir gaz maskesi verdiler, yıllardır kimse bir şey sormadı, maske çalışıyor mu çalışmıyor mu bilmiyorum. Çoğu yere sürünerek giriyoruz, makinelerle dar alanlarda kömür çıkartmaya çalışıyoruz. Yeraltındaki kömür oksijenle karşılaşırsa yanmaya başlar. Bu gibi durumlarda o bölgeye soğuk su basılır, biz madenin derinlerine inerken o bölgenin altından geçtiğimizde o suy üzerimize damlıyordu ve bizi yakıyordu. Demek ki orada bir yangın var ve hemen oksijenle bağını kesmek gerekiyor, ancak bu yapılmadı. Can güvenliğimizin olmadığını düşündüğümüz için buraya geldik" diye konuştu.
KÖMÜRE VERİLEN DEĞER İNSANA VERİLMEDİ
Kömürün çıkartılması için baskı uygulandığını da anlatan Aydın, "Kömüre verilen değer insana verilseydi, bunlar yaşanmazdı. Sıkıntılarımızı amirlerimize iletiyoruz ancak bir sonuca ulaşamıyoruz. O tatbikatlar, eğitimler hepsi kağıt üzerinde. Şirket yöneticileri basın toplantısında yangının çıkış nedenini bilmediklerini söylüyor, bunu düz ve işe yeni başlayan biri bile bilir. Yeraltındaki kömür oksijenle birleşirse için için yanmaya başlar. İşler savsaklandığı için bu hallere gelindi" dedi.
KAYMAKAM ATÇI: GEREKEN YAPILACAKTIR
İşçilerin yanına gelen Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, gerekenin yapılacağına inandığını belirtip, "Ben öncelikle Soma halkına destek veren herkese teşekkür ederim. Soruşturma devam ediyor, bunları yakından takip ediyoruz. Biz öncelikli olarak hayatını kaybeden işçi ailelerin ekonomik durumlarıyla ilgili tespitler yapıyoruz, kendilerine yapılacak yardımla ilgili olarak. İşçi kardeşlerimin dile getirdiği şikayetleri ilgili yerlere aktaracağız. Gerekenin yapılacağını düşünüyorum" diye konuştu.
ŞİİR OKUDU
Bu arada, emekli madenci olduğunu söyleyen Yaşar Aydın da facianın ardından duygularını anlatan bir şiir yazdığını dile getirip bu şiiri eyleme katılan işçilere okudu.

TH(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)