'İŞÇİLERİ KONUŞTUKLARI İÇİN ATAMAZSINIZ"
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasını araştırmak üzere oluşturulan meclis araştırma komisyonu adına Başkan Ali Rıza Alaboyun, işçilerin bir bölümünü dinledikten sonra açıklama yaptı. İşçileri dinlediklerini, onların da kendilerine çözüm önerilerine söylediğini dile getiren Ali Rıza Alaboyun, “Burada işverenlere sesleniyorum. Maden sahiplerine yöneticilere şu mesajı veriyorum. İşçiler bizimle duygularını görüşlerini paylaşıyorlar. Kimseyi suçlamıyorlar. Sorunun bir daha olmaması için işçiler sırf buraya geldi diye onları cezalandırmayı biz asla tasvip etmeyiz. Eğer olursa bakanlık nezdinde komisyon olarak bu konunun takipçisi oluruz. İşçiler sadece düşüncelerini bizimle paylaşıyorlar, paylaşmaya da devam etsinler" dedi.
Bugün toplam 18 işçiyi dinlemeyi planladıklarını da dile getiren Ali Rıza Alaboyun, “Burada iki gündür inceleme yaptık. Madeni inceledik. Bilgi aldık. İşçilerle konuşmalarımızda, sorularımızı doğrudan yöneltiyoruz. Çözüm önerileri de ortaya çıkıyor. Bunları da elbette ilgili bakanlıklara aktaracağız" dedi.
Alaboyun, işçilere işbaşı çağrısı yapan mektupla ilgili olarak ise, şirkete ait iki maden ocağı daha olduğunu, buraların üretime hazır tutulması için işçiye ihtiyaç olduğunu bu çağrıların da ondan yapıldığını, üretim tespiti durumunda ise, yetkililerin harekete geçeceğini dile getirdi.
İŞVEREN TEMSİLCİSİ ÇIKARTILDI
Bu arada bugün işçilerin yanı sıra, hem sivil toplum örgütü temsilcilerini hem de kurtarma çalışmalarında görev alan ekipleri de dinlemeyi planlayan komisyon, bunda değişikliğe gitti. İşçilerin yoğun ilgili ve olayla ilgili açıklamalarından sonra komisyon, sadece işçileri dinlemeye karar verdi. Sivil toplum örgütü temsilcileri ile kurtarma çalışmalarında görev alan ekiplerin, Ankara'ya çağırılarak dinleneceği öğrenildi.
Bu arada toplantı salonunda bulunan bir kişi de, işçilerin milletvekilleriyle konuşmalarının ardından dışarıya çıkartıldı. Bu kişinin firmanın temsilcisi olduğu ve salonda konuşulan konular ile işçilerin isimlerini not ettiği ileri sürüldü.
SOMA (Manisa) ()

(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)