ZONGULDAK'ta, 4 Aralık 'Dünya Madenciler Günü' kapsamında, Valilik önündeki Şehitler Anıtı'nda yapımı tamamlanan ve yer altında maden ocağında kullanılan araç ve gereçlerin bulunduğu maden galerisi açıldı. Açılışa katılarak maden galerisini gezen ve geçen 7 Ocak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi Müdürlüğü'ne ait kömür ocağında yerin 630 metre altında metangazı patlaması sonucu oluşan göçükte ölen taşeron firmaya ait 8 işçinin ailesi duygularına hakim olamayıp ağladı.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'nce 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yürüyüş düzenlendi. Madenci Anıtı'nda başlayan yürüyüşe Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Devrek Belediye Başkanı AK Partili Mustafa Semerci, Genel Maden İşçileri Sendikası Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, maden işçileri ve öğrenciler katıldı. Devrek Belediyesi bandosu eşliğinde yürüyen yaklaşık 150 kişi, Gazipaşa Caddesi'ni takiben valilik önüne kadar yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından etkinlik sona erdi.
MADEN GALERİSİ AÇILDI
Ardından Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'nin talebi üzerine Şehitler Anıtı önüne maden işçileri tarafından yaptırılan maden galerisinin açılışına geçildi. Yer altındaki aynı özelliklere sahip yer üstüne yaptırılan ve içerisinde maden ocağında kullanılan araç ve gereçler ile fotoğraf sergisi, kömür vagonu, kömür, raylı sistem, erken uyarı sistemi, uyarı levhalarının yer aldığı 60 metre uzunluğunda, 4 metre 26 santim genişliğinde ve 3 metre 80 santim yüksekliğindeki maden galerisinin açılışı yapıldı. Burada en büyük ilgiyi ise ellerinde kazma ile hareketsiz bir şekilde asker gibi maden galerisinin girişinde ayakta bekleyen iki maden işçisi gördü. Bazı vatandaşlar, hiç kıpırdamayan maden işçilerini cansız zannetmeleri dikkat çekti.
ALDIKLARI MAAŞ ANALARININ AK SÜTÜ KADAR HELAL OLSUN
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, ilk kez 2 yıl önce maden ocağına girdiğini belirterek, "Zonguldak kömürle özdeşleşmiş bir şehir. Allah bize bu madeni bahşetti. Biz de onu en iyi şekilde değerlendirmekle hükümlüyüz. Dünyanın en zor mesleklerinden bir tanesi. Onların çalıştığı her dakikalar çok önemli. Aldıkları para anamızın ak sütü kadar helal olsun. Çağın, teknolojinin en son hızla geliştiği dünya ortamındayız. Bu ortamda insanlar artık iş kazaları yaşamasın, iş sağlığından bir sıkıntı çekmesin. Çalıştkıkları her ortam daha sağlıklı olsun istiyoruz. İnşallah bugünleri de göreceğiz. Zor şartlarda yeraltındaki kömürü yer üstüne çıkaran işçi kardeşlerimizi kutluyorum" dedi.
HAVZADA 166 YILDIR TAŞKÖMÜRÜ ÜRETİLMEKTE
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise yer altındaki maden ocağını yer üstünde vatandaşlara yansıtmak istediklerini söyledi. İnan, şöyle dedi: "Zonguldak bir maden ve madenci kenti. Bu bölgede yaklaşık 166 yıldır taşkömürü üretilmekte. Şehir kömürle yoğunlaşmış, bir emek kenti. Halen 24 saat 3 vardiya pazar günleri hariç olmak üzere üretim faaliyetleri devam ediyor. Yer altında üretime yönelik pek çok faaliyetin 300 kilometre uzunluğa sahip galerimizle birlikte yürütüldüğünü madenciler olarak bizler biliyoruz. Fakat şehrin sakinleri ve Zonguldak'ı ziyaret edenler yeraltındaki faaliyetlerden bihaber, haberdar değiller. Dolayısıyla yer altında yürütülmekte olan bu pek çok faaliyeti sembolik de olsa yansımalarının Zonguldak şehrinin dokularına yerleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda bu atılmış ilk adımdır. Emeği geçen herkesi kutluyorum."
ACILARI YENİDEN TAZELENDİ
Daha sonra ziyarete açılan maden galerisi büyük ilgi gördü. Maden galerisini, geçen 7 Ocak'ta TTTK Kozlu Müessesesi Müdürlüğü'ne ait kömür ocağında yerin 630 metre altında metangazı patlaması sonucu oluşan göçükte ölen taşeron firmaya ait 8 işçinin ailesi de ziyaret etti. Eşlerinin ve çocuklarının çalıştıkları maden ocağını ilk kez gören ölen işçilerin yakınlarından bazıları, duygularına hakim olamayıp ağladı. Aileler, galeri hakkında bilgi aldıktan sonra ayrıldılar. Maden galerisi 14 Aralık tarihine kadar halka açık olacak.