MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından 36 kişi gözaltına alındı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da tutuklandığı soruşturmayla ilgili olarak açıklama yapan savcılığın, yangın sırasında hayatlarını kaybettiği bilgisini verdiği şüphelilerin vardiya amirleri Maden Mühendisi K.K., Maden Mühendisi B.Y. ile güvenlikten sorumlu vardiye amiri M.E. olduğu öğrenildi.
Soma'da geçen hafta Salı günü Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında çıkan yangında 301 işçi hayatını kaybetti. 486 işçi ise, yaralı olarak kurtarıldı. Facianın adından 5 savcının kontrolünde sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında gözaltılar oldu. İki gün boyunca Soma Adliyesine sevkedilen zanlılardan, Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi, tutuklandı. 9 kişi Adli Kontrol sistemiyle, 11 işçi de savcılıktan serbest bırakıldı.
3 KİŞİ ÖLDÜ AÇIKLAMASI
Soruşturmanın adliye bölümünün tamamlanmasının ardından savcılık tarafından yapılan açıklamada, önemli bir bilgi de paylaşıldı. Soruşturma kapsamında, şüpheli olarak değerlendirilen 3 maden çalışanının ise, yangın sırasında ocak içerisinde hayatlarını kaybettiği açıklandı. Bu çalışanların kimlikleri, ortaya çıktı. Savcılık soruşturmasının ardından görevlerinde kusur işledikleri için şüpheli olarak görülen kişilerin, vardiye amirleri, Maden Mühendisi K.K., Maden Mühendisi B.Y. ile güvenlikten sorumlu vardiya amiri M.E. olduğu öğrenildi. Bu kişiler hakkındaki soruşturma, olayda hayatlarını kaybettiği için ortadan kaldırıldı.

TY(İÖ/AAA)