Osman URAS/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki facia ile sonuçlanan maden kazasının ardından bazı siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri bir araya geldi. Basın açıklaması düzenleyen grup, iş kazaları sonucu ölümlerin yaşanmasını protesto etti.
Belediye Meydanı'nda öğlen saatlerinde CHP, ÖDP, EMEP, TKP, İP ile bazı sendika ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin biraraya geldi. Ellerinde 'İşçi cinayetlerine son' ve 'Hükümet istifa' yazılı döviz taşıyan ve slogan atan grup adına ortak basın açıklamasını DİSK-Genel İş Sendikası Aydın Yönetim Kurulu Üyesi ve Bodrum Temsilcisi Yaşar Çelikan okudu. Maden işçileri ile birlikte herkes için bugünün kara bir gün olduğunu söyleyen Çelikan, "Soma ilçesi Eynez mevkiinde bulunan yer altı kömür ocağında meydana gelen ocak yangını sonucu açığa çıkan karbonmonoksit gazı ile zehirlenen şu saat itibari ile resmi rakamlarda 205 maden işçisi yaşamını kaybetmiştir. Böyle bir facianın bu havzada yaşanabileceği TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından daha önceden kamuoyu ile paylaşılmış, CHP Meclis Grubunca meclise bu bölgede yaşanan iş kazaları ile ilgili TBMM'ye araştırma önergesi verilmiş ve bu önerge AKP milletvekillerinin oyları ile reddedilmiştir" dedi. Türkiye'nin ölümlü iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada 3'üncü sırada olduğunu, her gün ortalama 176 iş kazasında 3 kişinin yaşamını yitirdiği söyleyen Çelikan, "Karadon, Kozlu, Elbistan ve son olarak Soma'da madende yaşanan iş cinayetleri emekçilerin yaşamının piyasanın insafına bırakıldığının açık bir göstergesidir. Özelleştirme, taşeronlaşma gibi neoliberal politikalar ve uygulamaları kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan deneyim, bilgi ve birikimi ayaklar altına almıştır. 30 Mart yerel seçimleri döneminde AKP'nin Manisa ve İzmir mitinglerine işletmeci şirketin maden işçilerini yevmiye kesintisi tehdidinde bulunarak otobüslerle taşıdığını unutmadık. İş cinayetleri kader değildir, iş cinayetleri engellenebilir. Yeter ki bilimin ve tekniğin gereği yapılsın, yeter ki her çalışmanın öznesi insan ve yaşam olsun. Bir avuç kömür için bir ömür veren maden emekçilerini saygı ile anıyoruz" diye konuştu.
Bodrum Çarşı Grubu da üzerinde maden işçileri fotoğrafı baskılı ve 'Vicdanımızla sorgulamalıyız' yazılı pankartla ile basın açıklamasında yer aldı.
KUTLAMA VE AÇILIŞLAR İPTAL EDİLDİ
Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon'da konuyla ilgili bir mesaj yayınlayarak yaşanan facia nedeniyle büyük bir üzüntü içerisinde olduklarını ve belediyenin her türlü açılış ve kutlama programlarını 3 gün boyunca iptal edildiğini belitti. Bu konuda Bodrum halkının hassasiyetle davranacağından şüphesi olmadığını kaydeden Kocadon, "Tüm dualarımız yerin altında maden ocağında kurtarılmayı bekleyen madenci kardeşlerimiz için. Umuyoruz ki kayıplarımız daha da artmaz. Faciada hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyoruz. Ülkemizin başı sağ olsun" dedi.

OU(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)