ANTALYA'da Lozan Antlaşması ile ilgili dokümanlar ve mektupların yer aldığı, 'Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü' adlı sergi açıldı. Açılışa İsmet İnönü'nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker de katıldı.
Lozan Antlaşması'nın 90. Yılı onuruna gerçekleştirilen 'Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü' adlı sergi, Altın Portakal Sanat Galerisi'nde açıldı. Lozan'ın imzalanmasından Cumhuriyet'in ilanına, erken cumhuriyet yıllarından, iç ve dış politikaya kadar çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel dönüşümleri İsmet İnönü ekseninden anlatan sergide, Lozan ile ilgili dokümanlar, mektuplar ile çocuklar için de ayrı bir bölüm yer alıyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. Zafer Toprak'ın, tasarımını Çağdaş Arpaç ve Dr. Fatma Türe'nin yaptığı, yeni medya teknolojileriyle düzenlenmiş sergide ziyaretçiler, dokunmatik ekranlar, video aracılığıyla interaktif olarak belge ve fotoğraflara ulaşabiliyor.
Serginin açılışında konuşan İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, cumhuriyetin ilk 10 yılında doğmuş olmanın kendisine büyük bir sorumluluk verdiğini aktardı. Lozan Barış Antlaşması'nı beğenen, beğenmeyen ya da tenkit eden kişiler olduğunu dile getiren Toker, “Bu sadece benim ailemin hikayesi değil. Sadece bir avuç insan olsalar Atatürk'ün yakın arkadaşları, yapılan şeylerin hiçbirisi gerçekleşemezdi. Buraya kadar 90 senede hala Lozan barış anlaşmasının yürürlükte olmasını temin etmek sadece bir avuç insana nasip olamazdı" diye konuştu.
Toker, annesi ile babasından doğru dürüst olmayı, kendisine güvenmeyi ve cesur olmayı öğrendiğini belirterek, “Şimdi kaldırıldı, eskiden çocukların ant içtikleri bir ant vardı. Türküm doğruyum, çalışkanım. Benim için en önemlisi yurdumu milletimi ülkemi özümden çok sevmek" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise serginin Ankara'da Çankaya Belediyesi'nce ilk defa sergilenip, ardından Antalya'da düzenlenmesinden dolayı gurur duyduğunu ifade etti. Akaydın, Türkiye Cumhuriyeti'nin son 91 yılında yaşadığı siyasi gelişmelere bakıldığında Atatürk ile İsmet İnönü'nün öneminin daha iyi anlaşıldığını belirtti.
İsmet İnönü'nün 'Bir memlekette, namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur' sözünü hatırlatan Başkan Akaydın, “Bu sözlerin de bu günü öngörerek söylendiğini şimdi sizlerle birlikte daha iyi idrak ettiğimi düşünüyorum" dedi. Akaydın daha sonra Özden Toker'e çiçekle Antalya siluetinin bulunduğu seramik hediye etti.
Daha sonra Özden Toker, Başkan Akaydın ve ziyaretçiler sergiyi gezdi. Serginin 6 Mart'a kadar ziyarete açık olacağı belirtildi. (FOTOĞRAFLI)