KAYSERİ ve Civarı Elektrik Türk Anonim Şirketi (KCETAŞ) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve TEDAŞ tarafından düzenlenen, 'Lisanssız Güneş Elektrik Santralleri ve Dağıtım Sistemine Entegrasyonu Çalıştayı' Kayseri’de başladı.
Hilton Kayseri Oteli’ndeki toplantışa KCETAŞ Genel Müdürü Hidayet Atasoy, TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, EPDK 'da görevli enerji uzmanları ve davetliler katıldı. KCETAŞ Genel Müdürü Hidayet Atasoy, Türkiye'nin enerji kaynakları açısından fakir bir ülke olduğunu söyledi. Kömür dışında enerjinin hemen hemen her türünde dışa bağımlı olunduğunu anlatan Atasoy, şöyle dedi:
"Kömürü de potansiyelde tam olarak uygulamaya geçirmiş değiliz. Enerjide Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğundan beri tamamen dışa bağlı, teknolojik, ürün olarak bir ülke konumundayız. Bürokratik ve özel sektör birikimimiz bu bağlılığı kriz noktasına getirmiyor. Biz kendi içimizde dengemizi kurmuş vaziyetteyiz. Önümüzdeki yıllarda, enerji üretimi ve tüketimi açısından yenilenebilir tüketici kaynakları içerisinde güneş önümüzde parlak bir fırsat olarak duruyor." 
TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni de, yerli enerji kaynaklarından olan kömüre yönelmek durumda olduklarını belirterek, kömür santrallerine ağırlık verilmesi gerektiğini anlattı. Çepni, şöyle konuştu:
"Ülkemizin enerji konumundaki dışa bağımlılığını kurtarabilmek için hem bu yerli kaynaklara hem de yenilenebilir enerji kaynaklarına çok büyük önem vermeliyiz. Şuan kullandığımız elektriğin yüzde 45'i doğalgaz santrallerinden üretiliyor. O konuda yüzde 45 oranda dışa bağımlı durumdayız. Dışa bağımlı olmak ha bire cari açığımızda artırarak gidiyor. Bundan kurtulmak için bu yerli kaynaklarımızı mutlaka değerlendirmek durumundayız." 
EPDK Enerji Uzmanı Cemal Çelik ise ‘Lisanssız Elektrik Üretimi ve İlgili Mevzuat’ hakkında bilgi verdi. Çelik, su ve rüzgar enerjileriyle ilgili lisans başvurularının olmadığını anlattı.

MÖ(OE/İD) (FOTOĞRAFLI)