Ahmet ACAR/ DEMRE (Antalya), () - ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde, antik Likya uygarlığına ait eserler, kurulmakta olan Likya Medeniyetleri Müzesi'nde hem koruma altına alınacak, hem de tarih tutkunlarıyla buluşacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü, Likya Birliği'nin en büyük beş kentinden biri olan Mira'nın limanı Andriake Antik Kenti'ndeki müze çalışmasında sona geliniyor. Toplam 8 milyon 355 bin 667 liraya mal olması beklenen Likya Medeniyetleri Müzesi, açık ve kapalı alanlara sahip. Beş yıldır süren kazılarda ortaya çıkarılan liman yapıları, ticaret yeri, hamam, kilise yapıları, yer altı su sarnıcı müzenin açık kısmına dahil olacak. Müzenin kapalı alanı için M.S. 129 yılında inşa edilen Roma dönemi Hadrian granaryumu (tahıl ambarı) restore edildi.
MÜZE BİNASI TAHIL AMBARI
Hadrian granaryumu 56 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğinde ve 7 odadan oluşuyor. Yüzyıllardır sağlam kalan duvarlar restore edildi, çatı kapatılarak kiremitle kaplandı. Müzenin önünde yer alan, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik tarafından başlatılan ve 1 yıldır Antalya Müzesi tarafından yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan liman çarşısı kısmına, 16 metre uzunluğunda bir Roma dönemi teknesi yerleştirildi. Üst kısmına da Onurlandırma Anıtı üzerinde Roma dönemi vinci, taşıma arabalarının kopyası konuldu.
SARNIÇTAN KUŞ CENNETİNE
Müze çalışmaları çerçevesinde dönemin üretim atölyelerinin yer aldığı plakomada (ticaret agorası), kazılar sonunda ortaya çıkarılan yapılar elden geçirildi. Andriake liman kentinin su ihtiyacını sağlayan 6 metre derinliğinde, 24 metre genişliğinde ve 12 metre genişliğindeki yeraltı sarnıcı restore edildi. Açık ve kapalı bölümlerin karşılama ofisleri tamamlandı. Antik kentin bitişiğinde bulunan kuş cennetindeki kuşların gözlemlenebilmesi için gözlem kulesi ve antik kentin tümüne yürüyüş yolları yapıldı.
TURİSTLERİN İLGİ GÖSTERMESİ BEKLENİYOR
Yıl sonunda ziyarete açılması planlanan Likya Müzesi, Türkiye'nin sayılı müzeleri arasına girmeye hazırlanıyor. Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Likya Medeniyetleri Müzesi inşaatına 2013 yılında başlandığını belirterek, "Söz konusu sahada, ender rastlanabilecek bir konumda, hem kapalı hem açık alanıyla Türkiye'nin en büyük müze sahalarından biri olacak. Bu alanda yer alan Andriake'nin tahıl ambarı kapalı müze olacak. Burada Likya medeniyetinin tüm unsurları sergilenecek. Önümüzdeki dönemde çok sayıda turisti Demre'ye bekliyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI