LEZBİYEN, Gey, Biseksüel, Transeksüel, İnterseks (LGBTİ) oluşumu üyeleri, Tunceli'de Türkçe 'Ay ışığı' anlamına gelen Zazaca 'Dersim Roştiya Asme' adı altında örgütlenme kararı aldı. Oluşumun sözcüsü Hüsrev Orgun, "Bu topraklarda biz de yaşıyoruz" dedi.
LGBTİ, üyeleri Tunceli'de Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) il başkanlığında düzenlediklerin basın toplantısında Tunceli'de dernekleşerek faaliyetlerine başlayacaklarını açıkladı. Tunceli'de Türkçe 'Ay ışığı' anlamına gelen Zazaca 'Dersim Roştiya Asmi' adı altında örgütlenecek olan oluşumun sözcüsü
Hüsrev Orgun, şunları söyledi:
"Dersim'de Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transeksüel, İnterseksler vardır. Bu topraklarda biz de yaşıyoruz. Alışın, buradayız, gitmiyoruz. LGBTİ'lere dönük nefret saldırı ve cinayetleri gün geçtikçe artmakta, yerellerde LGBTİ örgütlenmesinin ihtiyacını doğurmaktadır. Dersim'de bu güne kadar basına yansıyan LGBTİ'lilere dönük herhangi bir nefret saldırısı veya cinayeti görülmemektedir. Ancak bu demek değildir ki Dersim LGBTİ'lilere karşı nefret beslememektedir. Dersim LGBTİ oluşumumuz gecenin bir karanlığında, ay ışığında katledilen, belki komşusunun dahi duymadığı eşcinsel ve transseksüelleri unutmamakta, mücadelesi ile nefret saldırı ve cinayetlerine karşı başkaldırmakta karanlık geceleri aydınlığa kavuşturmayı hedeflemektedir. Karanlıklara hapsedilen, gökkuşağı gece çıkan LGBTİ'lilerin gökkuşağını güneşli günlere taşımayı hedef olarak önüne koyar" dedi.
Bölgede LGBTİ'lilerin yaşadıkları hak ihlallerine karşı mücadele edebilecekleri bir örgütlenme alanı oluşturacaklarını ve bölgelerden sistematik olarak göç ettirilmeye karşı olduklarını belirten Hüsrev Olgun, "LGBTİ'lilerin sistematik olarak göç ettirilmesine karşı kendi topraklarında var olduklarını, var olmak istediklerini ve var olacakları mücadelesini vermeyi ilke olarak ediniyoruz. Kadın cinayetlerinin karşısında duracağız. Altında nefretin yattığı namus, aşk adı altında işlenen LGBTİ ve kadın cinayetlerinin karşısında durmakta, bu cinayetlere yenilerinin eklenmemesi için var olan, bunun için mücadele eden bir örgütlenmedir. Kadının özgürleşmesi ile erkeğin de özgürleşeceğini, LGBTİ'lilerin özgürleşmesiyle heteroseksüellerin özgürleşeceği ilkesi ile yola çıktık. Dersim'de LGBTİ'liler hem Alevi, hem Kürt oldukları için düzende sistematik olarak şiddet görmektedir. Oluşum olarak homofobi, bifobi, transfobi, heteroseksizm, faşizm, kapitalizm, militarizm karşıtlarını verilen antifaşist mücadelemizde saflarımızda örgütlenmeye, birbirimize güç vermeye ve bu düzeni değiştirmeye çağırıyoruz" dedi.