DİYARBAKIR'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Salmaz Köyü'nde koyun otlatan çobanların kendilerine saldırdığı için öldürdüğü leoparın, Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda yapılan otopsisinde çarpıcı bir gerçek daha ortaya çıktı. 2 yaşındaki erkek leoparın ayağında, daha eskiye ait tabanca kurşunu çekirdeği bulundu. Uzmanlar, bu kurşun çekirdeğinin, leoparın daha önce de görüldüğü ve ayaklarına ateş edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
Çınar İlçesi'ne bağlı 70 haneli Solmaz Köyü kırsal alanda koyunlarını otlatan amca çocukları Mahmut ve Kasım Kaplan, geçen pazar sabahı vahşi bir hayvanın saldırısına uğradı. Hayvanın, kuzeni Kasım Kaplan'ı parçalamaya çalıştığını gören Mahmut Kaplan, yanlarındaki tüfekle ona ateş etmek zorunda kaldı. Vurulan hayvan can verirken, saldırıda el ve ayaklarından yaralanan Kasım Kaplan çağrılan ambulansla Çınar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kasım Kaplan, "Aniden üstüme saldırdı. Kükremesi beni çok korkuttu. Ellerimle müdahale etmeye çalıştım ama beni yere düşürmüştü, üstüme çıkmıştı. O sırada amca oğlum Mahmut, tüfekle vurup öldürmek zorunda kaldı" diye konuştu.
Öldürülen vahşi hayvanın 'Anadolu Leoparı' olduğu söylenince, bilim insanları ve Mili Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, köye geldi. Öldürülen hayvanın leşi, otopsi için Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürüldü. Veterinerlik Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, "Leoparın iç organlarını detaylı inceleme için çıkarıp sakladık. Leopar, kurşun yarasına bağlı iç kanamadan ölmüş. Leoparın postu ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerine teslim edildi" dedi.
İstanbul'a götürülen postun, tahnit işleminden sonra doldurulup sergileneceği belirtildi.
Prof. Dr. Mehmet Kılınç, leopararın karkasının fakültelerinde kalacağını ve burada ilaçlarla muhafaza edileceğini, leopardan aldıkları doku örneklerini ise türünün belirlenmesi için TÜBİTAK'a gönderdiklerini söyledi. Prof. Dr. Kılınç, "Biz, tahnit işleminden sonra doldurulacak olan Leopar'ın burada gönderilmesini ve bu bölgede bulunduğu için bölgede sergilenmesi talebinde bulunduk" diye konuştu.
LEOPARIN AYAĞINDA KURŞUN ÇEKİRDEĞİ
Leoparın vurularak öldürülmesi ile ilgili başlatılan soruşturma, jandarma ve Orman ve Su işleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sürdürülüyor. Jandarmadaki ifade tutanaklarında, leoaparın çobanlara saldırması nedeniyle öldürüldüğü belirtildi. 
Dün Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde leopara yapılan otopside, ilginç bir gerçek daha ortaya çıktı. Uzmanlar, leoparın ayaklarından birinde tabancaya ait kurşun çekirdeği buldu. Daha önce ölümüne neden olan boyun kısmındaki tüfek mermisi çekirdekleri çıkartılan leoparın ayağından çıkan tabanca mermisi çekirdeğinin eski olduğu belirlendi. Uzmanlar, 2 yaşındaki erkek leoparın ayağındaki bu kurşun çekirdiğinin, daha önce de görüldüğünün ve ayaklarına ateş edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.