"LEOPAR, BAŞKA YERDEN GELMİŞ OLABİLİR"
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Güneydoğu Anadolu Leoparı Proje Yürütücüsü biyolog Batur Algan, Diyarbakır'da leoparın vurulmasının o bölgede yaşadığı anlamına gelmediğini belirterek, leoparın Siirt, Şırnak, Bitlis, Hakkari, Van tarafından gelmiş de olabileceğini söyledi.
Biyolog Algan, Çınar'da leoparın çıkmasının Siirt'te, Şırnak'ta leoparın bulunma olasılığını çok arttığını belirterek, "Çünkü, artık burdan bir bireyin gittiğini tahmin ediyorum" dedi. Algan, en son Ankara Beypazarı'nda 1974 yılında ve 2010'da Siirt'te bir leoparın vurulmuş fotoğraflarının ellerine geçtiğini belirterek, bölgede yeni yapılan barajların leopar gibi yabani hayvanların yaşamını nasıl etkileyeceği ile ilgili şöyle konuştu:
"Barajların yapılması, daha doğrusu burdaki havadaki nemin değiştirmesi nasıl etkiliyor bilemeyiz henüz. Negatif etkisinin olabileceğini tahmin ediyoruz. En büyük sıkıntı şu olabilir; doğrudan leoparı etkileyecek bir şey olacağını düşünmüyorum ama, leoparın doğrudan besinini, avını etkileyecek şeyler olacağını tahmin edebiliyorum. Burası çok kuru bir habibat aslında. Bir anda bu kadar büyük bir alanda su tutulması tabi ki bütün toprağın yapısını değiştirecektir, nem oranını değiştirecektir ve öyle tahmin ediyorum bu benim uzmanlığım değil doğruyu söylemek gerekirse  ama bitkiler çok etkilenecektir. Bitkiler etkilenince leoparın avladığı yaban domuzu yaban keçisi gibi hayvanlara ilk başta negatif etkisi olacağını tahmin ediyorum. Birde tabi büyük bir bariyer, çok büyük bir alanı tamamıyla suyla kaplıyorsunuz normal kayalık bir bölgeyi tamamıyla suyla kapatıyorsunuz çok büyük bir bariyer oluşturacak." 
Algan, Türkiye'de 30 yerde leoparların yaşadığgı ile ilgili yapılan değerlendirmeleri ise "Yani evet 30 yerde yaşıyorsa o uzmanların yapacağı tek şey, 30 yerde bunların fotoğrafını çekmek ve dürüstçe davranıp bu fotoğrafları orda çektiğini söylemektir"dedi. halkın bilinçlendirilmesi konusunda da konuşan Biyolog Batur Algan, "Şu an zaten SPG Küçük Destek Programının ve Orman Su İşleri Bakanlığının ortaklaşa destekledikleri  projeyi ben yürütüyorum. Siirt, Şırnak ve Bitlis'te. Güneydoğu'nun leopar projesi. Bu projenin en büyük amacı, bölgedeki halkı leopar konusun da bilgilendirmektir. Bizim hedef kitlemiz, Avcılar, köylerde yaşayan çobanlar ve leoparla bire bir karşı karşıya gelecek kişilerdir. Burdaki bizim amacımız bu bölgede leopar var veya leopar olabilir bir leoparla karşılaştığınız zaman leopar size zarar verecek hayvan değildir, tam tersi sizin yaşadığınız bölge için yaptığınız tarım ürününün zenginliğine kadar varan etkileri vardın bunları halka anlatmak lazım. Bir iletişim kurmaya çalışıyoruz. Karakollara eğitimler verilecek, yani en azından  bize görüntü aldıklarında leoparı gördüklerinde bilgilendirmeleri, öğretmenlerin doktorların bir sürü sağlık ocağı var, bunlarla işbirliği yaparak bilgilerin toplanması, bundan sonra istediğimiz şey ölü leoparın ele geçirilmesi değil. Artık canlı leoparın görülmesi fotoğraflanması o tip kanıtlara ihtiyacımız var" diye konuştu. Turan KOYONCU/SİİRT, ()