YILDIZ Teknik Üniversitesi (YTÜ) Şehir ve İnsan Kulübü Başkanı Görkem Verdi, geçen hafta okulda yapmayı planladıkları ‘Kuzey Ormanları’ panelinin rektörlük tarafından siyasi bulunarak reddedildiğini iddia etti. Bunun üzerine Şehir Plancılar Odası’nda gerçekleştirilen panel öncesi konuşan Verdi, panelin İstanbul’un Kuzey Bölgesi’nde yapılacak çalışmaların bilimsel bir açıklaması olduğunu belirterek, “İnsanların bunu anlamasına yöneliktir. Bizler YTÜ öğrencileri olarak okulda planlamayı tasarladık. Fakat bu tasarı rektörlük tarafından reddedildi ve siyasi bulundu.” dedi. “REKTÖRLÜK TARAFINDAN REDDEDİLDİ VE SİYASİ BULUNDU”



Beşiktaş’ta bulunan Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen panel öncesi YTÜ Şehir ve İnsan Kulübü Başkanı Görkem Verdi ve yardımcısı Meltem Oktay açıklamalarda bulundu. Panelin, İstanbul’un Kuzey Bölgesinde yapılacak çalışmaların bilimsel bir açıklaması olduğunu belirten Görkem Verdi, “İnsanların bunu anlamasına yöneliktir. Bizler YTÜ öğrencileri olarak okulda planlamayı tasarladık. Fakat bu tasarı rektörlük tarafından reddedildi ve siyasi bulundu. Bunun üzerine Şehir Bölge Planlama Odasına geldik ve etkinliği burada yapmaya karar verdik. Onlarda bize kapılarını açtı teşekkür ederiz. Fakat bu etkinliğin tamamen mesleki ve bilimsel anlamda olan etkinliği okulun reddetmesi bizi buna zorladı.” dedi.



“BİZ HER TÜRLÜ KARARA SAYGILIYIZ”



Görkem Verdi konuşmasında: “Örneğin, ‘İstanbul’u anlamak’ üzerine olan sunum herhangi bir köprülerinin, otoyolların, havaalanlarının yapılması ya da yapılmamasına yönelik değil tamamen bilimsel verilere aittir. Buradan çıkacak sonuç yapılsın da olabilir, yapılmasın da olabilir. Veya bugün yapılmasın diye bir sonuç gelebilir, yarın yapılsın diye sonuç gelebilir. Biz her türlü karara saygılıyız. Tamamen bilimseldir. Mesleki bir çalışma aslında, mesleki entellektüel birikimlerimizin artması yönünde bir çalışma” dedi.



“İSTANBUL’UN KUZEYE DOĞRU BÜYÜMESİNİ ÇALIŞIYORUZ”



Panelin içeriğinden bahseden YTÜ Şehir ve İnsan Kulübü Başkan Yardımcısı Meltem Oktay ise, “Öncelikle biz proje 3 stüdyosu olarak, zaten İstanbul’un tarihsel gelişimine ve Kuzey’e doğru büyümesini çalışıyoruz. Buna yardımcı olacakta bir etkinlik planlamıştık. Bu bir bilimsel araştırmaya bir sonuç verecek girdilere sağlayacaktı. Fakat okulumuz bu etkinliği yapmamıza izin vermedi. Amacımız İstanbul’u anlamak açıkçası. İstanbul’un gelişimini anlayabilmek. Biz karar aşamasında olacak kişiler değiliz, biz zaten öğrenciyiz gördüğümüz şeyleri anlaya çalışıyoruz.” dedi.



“DEVLET DAİRESİNDE BUNU ELEŞTİRMENİN DE BİR MANTIĞI YOK”



Konuşmaların ardından basın mensuplarının ‘İzin almak için kiminle görüştünüz’ şeklindeki soruya Görkem Verdi, “İzinler alınıyordu, alındığı sırada rektörlükten çağrıldım. Kulüp başkanı olarak rektör yardımcılarımla görüştüm ‘Onlar bu etkinliğin siyasal olduğunu, bunun bir anlamı olmadığını çünkü projenin başladığını’ söylediler. Kusura bakmayın dediler. Gerekçe olarak bunun siyasal bir şey olduğunu söylediler. Fakat bu siyasal değil bilimsel bir şey onlara bunu bütün iyi niyetimle açıkladım olara. Fakat herhangi bir geri adım olmadı. Onun üzerine etkinliğimizi buraya taşımak zorunda kaldık. Gerekçede tam olarak şunu söylediler: ‘Bu ülkenin bir hükümeti var. Bu hükümet bir karar aldı. Ve bu kararın artık bir geri dönüşü yok. O yüzden devlet dairesinde bunu eleştirmenin de bir mantığı yok. Kusura bakmayın” dedi.



“TAMAMEN BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA YÖNELİK BİR ETKİNLİK”



Panelin amacıyla ilgili bir soruyu cevaplayan Meltem Oktay, “Biz proje 3’te, İstanbul’u çalışıyoruz. Ve İstanbul Kuzey’e doğru kentsel makro formunun büyümesini anlamaya çalışıyoruz. Ve bunun için neden Kuzey’e doğru gelişmiş bunu açıklayabilecek bir etkinlik. Hani, Kuzey ormanlarına girilmiş, tamamen bilimsel araştırmaya yönelik girdisi olabilecek bir etkinlik. Diğer arkadaşlarımıza da yarar sağlaması amacıyla, İstanbul’u anlamaları amacıyla yaptığımız bir etkinlik.” şeklinde cevapladı.



Panel, Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu üyesi Çare Olgun Çalışkan ve Seda Elhan’ın “Dönüşümün ekolojik ve toplumsal boyutu” ve “Bölgedeki ulaşım ve gayrimenkul” başlıklı sunumlarıyla devam etti.