NÜFUSU 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle bir gecede köye dönüşen Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Kuşu Beldesi'nde vatandaşlar yerel seçimlerde olduğu gibi belediyeleri geri gelene kadar tekrarlanacak muhtarlık seçimini de boykot kararı aldı. "Muhtar değil belediye başkanı seçmek istiyoruz" diyen Kuşulular, 1 Haziran'daki yeniden yapılacak muhtarlık seçiminde sandık başına gitmemekte kararlı olduklarını bildirdi. 1600 seçmenin bulunduğu Kuşu'ya, seçim günü İzmir'de yaşayan yaklaşık 10 bin Kuşulu'nun da destek için geleceği bildirildi.
Kuşu Beldesi, 2011 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kayıtlarına bakılarak nüfusu 2 binin altına düştüğü için Yerel Yönetimler Yasası kapsamında köy statüsüne dönüştürüldü. Belde statüsünün ellerinden alınmasını kabul etmeyen Kuşu'da halk bu süreçte sokaklara döküldü, belediye meclis üyesi Veli Gündoğdu'nun da aralarında bulunduğu 6 kişi bir süre açlık grevi yaptı. Belde sakinleri 30 Mart'taki yerel seçimlerde sandığa da gitmedi. TUİK'in 2012 kayıtlarında nüfusu 2 bin 200, 2013 kayıtlarında ise 2 bin 158 olan Kuşu'da halk, beldelik haklarının verilmesinde ısrar ederken son olarak Kütahya İl Özel İdaresi, köye dönüştürülen beldedeki iki makam aracını aldı. Özel İdare'nin diğer araçları da istemesi tepkilere neden oldu. Kapatılan belediyenin otoparkındaki 2 kepçe, 2 kamyon, 2 çöp kamyonu, 2 makam aracı, 2 traktör, 1 biçerdöver, 1 balya makinesi, 2 itfaiye aracı, 1 cenaze yıkama aracı, 1 cenaze taşıma aracı, 1 ambulansı vermek istemeyen halk, isyan etti. Köy meydanında toplanan yaklaşık 200 kişi, belediye garajındaki araçlara ait 20 hurda lastiği ateşe verip, 'Başbakanımız duy sesimizi', 'Kuşu beldedir belde kalacak' sloganları attı. Olaylar üzerine Kuşu'ya çok sayıda jandarma sevk edildi. Bunun üzerine Valilik, açıklama yapıp, araç sevkiyatının durdurulduğunu, bir gün önce alınan iki makam aracının da iade edileceğini bildirdi. Bunun üzerine ikna olan Kuşulular, Ankara İdare Mahkemesi'ne açtıkları davanın sonuçlanmasına kadar araçları vermeyecekleri ve bu konuda da yetkililerden anlayış beklediklerini belirtip dağıldı. 30 Mart"taki seçimlerde sandıktan sıfır oy çıkınca Kaymakamlık, ortaokul müdürü Feridun Aktay'ı 1 Haziran tarihine kadar köye muhtar olarak atadı.
BOYKOT KARARINA İZMİR'DEKİ KUŞULULAR DERNEĞİ DE DESTEK VERİYOR
Simav'a bağlı 2 bin 180 nüfuslu Kuşu köyünün 5 kat fazlası İzmir'de yaşıyor. İzmir'de Kuşulular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çatısı altında birleşen 10 bin dolayındaki Kuşulu, yakınlarının aldığı sandık boykotuna destek amacıyla 1 Haziran 2014 Pazar günü topyekün Simav'a gidecek. İzmir Kuşulular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hikmet Kaya, bir zamanlar ilçe namzedi Kuşu'nun bir gecede köy olmasına izin vermeyeceklerini bildirdi. Bu hususta hukuk mücadelesi başlattıklarını ve bireysel olarak Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açıldığını ifade eden Dernek Başkanı Hikmet Kaya, "Bir yıldır sesimizi duyurmak için yapmadığımız direniş kalmadı. Bunun içerisinde aralarında belediye meclis üyesi Veli Gündoğdu dahil, muhtar ve yaşlılarında yer aldığı 6 kişilik açlık grevi de yaptık. Hukuk mücadelemiz sürüyor. Ancak sesimizi kimseye duyuramadık. Veya duymak istemiyorlar. Hukuk mücadelemiz sürüyor. Kazanacağımızdan eminiz. Kuşu'nun 2011'de nüfus azalması 19 Mayıs 2011'deki 5.9'luk depremden kaynaklandı. Depremden etkilenen vatandaşlar o tarihte İzmir'deki yakınlarının yanına sığındı. Nüfusumuz o yüzden azaldı. Daha sonra İzmir'e gidenler tekrar Kuşu'ya döndü. Şimdiki nüfusumuz 2 bin 200 dolayında. Bu yüzden Ankara İdare Mahkemesi'ne bireysel olarak davalar açıldı. Davalar sonuçlanıncaya ve beldelik hakkımızı geri alana kadar sandığa boykot devam edeceğiz. Beldemize muhtar değil belediye başkanı seçmek istiyoruz. 1 Hazirandaki seçimde vatandaşlarımız yine sandığa gitmeyecekler. Göreceksiniz 30 Mart'taki gibi yine sıfır oy çıkacak. Bizler de dernek yönetimi ve İzmir'de yaşayan Kuşulular atalarımıza destek maksadıyla 1 Haziran'da Kuşu'ya giderek onlara destek olacağız" diye konuştu.
Köylülerden Cevdet Akın, "Alınan karara uyacağız. 1 Hazirandaki muhtarlık seçiminde sandığa gitmeyeceğiz" dedi.
Köy halkından Nurullah Duman, "62 yıllık belediyelik kapatılamaz. Biz muhtar değil belediye başkanlığı seçimi istiyoruz. Bu yüzden 1 Haziran'daki muhtarlık seçiminde köy halkı olarak topyekün sandığa gitmeyeceğiz" dedi.
Geçici olarak yürüttüğü muhtarlık görevi 1 Haziran 2014 tarihinde sona erecek olan Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay ise, "Anladığım kadarıyla vatandaşlar muhtarlık seçimi boykot kararı almışlar. Sandığa gitmeyeceklerini ifade ediyorlar. Sonucu bekleyip göreceğiz" demekle yetindi.

MY(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)