Mehmet YENEN / SİMAV (Kütahya), ()- YEREL Yönetimler Yasası kapsamında nüfusu 2 binin altına düştüğü için belde statüsünü kaybederek köye dönüşen Kütahya'nın Simav İlçesine bağlı Kuşu'da seçmenler, 30 Mart'taki yerel seçimlerin ardından 1 Haziran'da tekrarlanan seçimlerde sandık başına gitmeyince, Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran Kuşu Köyü'ne Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bu defa süresiz olarak muhtar vekili olarak atadı.

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediyelik statüsünü kaybederek köye dönüşen Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı 62 yıllık Kuşu Beldesi'nde vatandaşlar bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi. 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü'ne Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Ancak bu atama 2013 TÜİK verilerine göre 2 bin 158 nüfuslu Kuşu Köyü halkını tatmin etmedi. YSK kararıyla geçen 1 Haziran'da, bin 502 seçmenin bulunduğu Kuşu'da muhtarlık seçimleri yeniden yapıldı. Ancak, "Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" diyen Kuşulular, yine sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. Bunun üzerine Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, ikinci kez sandğı boykot eden Kuşu Köyü'ne Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bu defa tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı. Aktay'ı muhtar vekili olarak atama yazısı Kuşu Köyü Muhtarlığı'na posta ile ulaştırıldı.

Köyüne hem muhtar hem de ortaokul müdürü olarak görev vermekten onur duyduğunu ifade eden Aktay, "Geçtiğimiz dönem görev sürem 1 Haziran olarak belirlenmişti. Ancak bu kez görev sürem belli değil. Kaymakamlıktan gelen resmi yazı kapsamında, "1 Haziran'da yapılan seçimde hiçbir seçmenin oy kullanmaması sebebiyle Kuşu'ya muhtar vekili olarak tekrar atamanız yapılmıştır" denilmektedir. Bu görevlendirme üzerine 4 Haziran 2014 tarihinden itibaren Kuşu köyünde hem asli görevim olan ortaokul müdürlüğümü hem de muhtar vekili olarak görev yapmaya başladım. Sorumluluğumun bilinci içerisinde her iki görevimi de en iyi bir şekilde yerine getirmeye çalışacağım" diye konuştu.

62 yıllık Kuşu beldesinde bir dönem MHP'den belediye başkanlığı görevini sürdüren Hidayet Gürakan (51), "Kaymakamımız İbrahim Süha Karaboran'ın ortaokul müdürümüz Feridun Aktay'ı köyümüze muhtar olarak ikinci kez atamasına saygımız sonsuz. Köy halkı olarak muhtarımıza görevinde başarılı olması için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Ancak Kuşulular olarak bizlerin, nüfusumuz yeterli olduğu halde 62 yıllık belediyeliğimizin elimizden alınmasına gönlümüz razı olmuyoruz. Bunun için başlattığımız hukuk mücadelemiz başta olmak üzere diğer yasal haklarımızı sonuna kadar kullanmaya kararlıyız. Belediye başkanımızı seçene kadar sandığı boykot etmeye kararlıyız" diye konuştu.

Köy halkından Şükrü Karaca (65), "Muhtarımız başımızın tacı. Ancak haksız yere elimizden alınan belediyeliğimizi geri alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bundan böyle önümüze gelecek hiçbir sandığa gitmeme kararı aldık. Mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız. 2011'deki nüfusumuz depremden dolayı geçici bir süreliğine azaldı. Daha sonra göç edenler Kuşu'ya döndü. Şimdiki nüfusumuz 2 bin 200 dolayında. 62 yıllık belediyeliğimizi geri istiyoruz" dedi.

MY (AÖ/SSA) (FOTOĞRAF)