EGE Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Sıkı İzmir Kuş Cenneti'nde yapılan düzenlemelerinin ardından kuluçkaya yatan flamingoların 6 bin yavru büyüttüğünü, bunun büyük başarı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sıkı, 2004 yılında Genelkurmay Başkanlığı'nın kuluçkaya yatan kuşların rahatsız olmaması için kuş cennetine çok yakın olan Çiğli 2'nci Ana Jet Üssündeki eğitim uçaklarının rotasını değiştirdiğini, 2014 yılı üreme döneminde de helikopterlerin Kuşcenneti üzerindeki uçuşunu yasakladığını belirtip, teşekkür etti.
İzmir Kuş Cenneti'nde su göletlerinin bulunduğu bölgede flamingoların yuva yaptığı adacıklar ruzgar ve dalgaların etkisiyle bozulunca kış aylarında yapay adalar ve flamingolar için çamurdan yapay yuvalar yapıldı. Flamingoların bu ada ve yuvaları kuluçka için kullanıp kullanmayacağı merak konusu olurken kendisini 'Kuş cenneti büyükelçisi' olarak tanıtan Prof.Dr. Mehmet Sıkı'dan sevindirici haber geldi.
Prof.Dr. Mehmet Sıkı, şöyle dedi:
"İzmir Kuşcenneti'ndeki flamingo neslini korumak için yapılan çalışmalar; 2012 yılında Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesinin merkezi kısmında 6 bin 460 metrekare kuluçka adasının Kuşcenneti Birliği tarafından yapılması ile başlamıştır. 2012 ve 2014 yılında Tuzla ve Birlik personeli yardımı ve bizlerin rehberliğinde dünyanın en büyük yapay flamingo adasının taşlarını toplayıp yüzeyi çapalanarak yuva yapmaya uygun hale getirildi. 270 çamurdan yapay flamingo yuvası yapıldı. Hatta flamingoların bu adaya gelmelerini teşvik etmek için bazı yuvalara yapay flamingo yumurtası ve flamingo maketleri konuldu. Yapılan bu çalışmalar flamingoların 2014 yılı kuluçka döneminde yeni adaya gelmeleri ile semeresini verdi. Tuz Gölünde yüzlerce flamingo yavrusu kuraklık nedeniyle açlıktan ölürken İzmir'deki flamingolar hem yeni üreme adalarına sahip olmanın hem de 6 bin yavruyu dünyaya getirmenin çifte mutluluğunu yaşıyor. 20 bin flamingo nesillerinin devamı için Kuşcennetinde kuraklık sorununu bitiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu başta olmak üzere kendileri için kuluçka adasını yapan İzmir Kuşcenneti Birlik Başkanı Aziz Kocaoğlu ile tüm İzmirlilere minnettardır. Diğer taraftan 2004 yılında Genel Kurmay Başkanlığı kuluçkaya yatan kuşların rahatsız olmaması için çok yakındaki Çiğli 2. Ana Jet Üssündeki eğitim uçaklarının rotasını değiştirdi, 2014 yılı üreme döneminde de helikopterlerin Kuşcenneti üzerindeki uçuşu yasaklandı. Bunun da çok olumlu etkisi oldu."

FOTOĞRAFLI