İZMİR Kuş Cenneti’nde 33 yıl aradan sonra tatlısu ekosistemi sazlıklarında ilk defa bir çift kuğu (Cygnus olor) kuluçkaya yattı ve 4 yavruları oldu.
Flamingo, tepeli pelikan ve küçük kerkenez gibi nesilleri tehlike altında olan kuş türlerinin yanı sıra 33 yıl sonra bu yıl kuluçkaya yatan kuğu ile birlikte, İzmir Kuş Cenneti’nde üreyen kuş türü sayısı 84’e yükseldi. Kuğuların park ve hayvanat bahçelerinde yavru çıkarması olağan olmakla birlikte Kuşcenneti gibi yaban hayatı sahasında kuluçkaya yatması ve aynı zamanda yavrularını her türlü doğal şartlara rağmen uçurabilmesinin çok önemli olduğu dile getirildi.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Tatlısu yetersizliği nedeniyle 26 yıldan beri 2013 yılı yaz mevsiminde sazlıklarda görülen kuraklığın giderilmesi ve buradaki tüm canlıların yaşaması için ihtiyaçları olan tatlı suyun pompa istasyonu ile takviye edilmesi çığlıklarına Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu gerekli hassasiyeti göstermiş ve DSİ Genel Müdürlüğüne gerekli talimatını vermiştir. Sayın Bakanın talimatı doğrultusunda gerekli duyarlılığı gösteren DSİ Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri pompa istasyonu kurulması çalışmasını gerçekleştirirken, elektrik aboneliğini kimin alacağı konusunda anlaşamamaktadır. Kendi sorumluluğunda olan DSİ Genel Müdürlüğü bu sorumluluğu Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne verme gayreti içerisinde. Yazın görülen kuraklığın giderilmesi için ilgililerin yaptığı su takviyesi çalışmaları 4 kuğu yavrusunun dünyaya gelmesini sağladı. Şu anda bu 4 yavru özgürlüğe kanat çırpıyor” dedi.