ERZİNCAN’da avcılar tarafından vurulan Kars Veteriner Fakültesine gönderilirken yolda ölen vaşağın yapılan otopside travmaya bağlı geçirdiği beyin kanaması sonucu öldüğü anlaşıldı. İçi boşaltılan vaşak, mumyalanması için İstanbul’a gönderildi. Vaşak, içi doldurulduktan sonra Kars'a getirilecek ve Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde sergilenecek.
Kemah İlçesi yakınlarında Karasu'da 31 Ocak günü balık tutan Turgay Telli tarafından yaralı halde bulunan vaşak, Erzincan'a getirilerek Belediye Hayvan Barınağına teslim edildi. İlk muayene ardından Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü görevililerine teslim edilen vaşak, aynı gün görevli muhafaza memuru ve sürücü eşliğinde otomobille Kars'a gönderildi. Ancak yaralı vaşak yolda öldü.
OTOPSİ YAPILDI
Görevliler, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma, Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne giderek saat 23.30'da vaşak leşini teslim etti. Yaban Hayatı Kurtarma, Rehebilatasyon ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Burhan Özba, şöyle dedi:
"Röntgen sonucunda sağ ön kol kemiğinde kırık saptandı. Ölüm nedeninin bu olmayacağını düşünerek otopsiye gönderdik. Yapılan otopside vaşağın kafatasında 3 santimetrelik bir kırık olduğu ve buna bağlı olarak beyin kanaması sonucu öldüğü ortaya çıktı. Hayvanın arka ayak ve göğüs kısmında saçma izleri de tespit edildi. Ancak ölümünün kafa tasındaki bu kırığa bağlı travma olduğu belirlendi."
İSTANBUL’A GÖNDERİLDİ
Doğada nadir bulunan kedigiller familyasından olan 4 yaşındaki dişi vaşağın iç organlarının boşaltıldığını ve ilaçlama yapılarak mumyalanması için İstanbul’a gönderildiğini ifade eden Prof.Dr. Burhan Özba, vaşağın içinin doldurulduktan sonra tekrar Kars'a gönderileceğini bildirdi. Prof.Dr. Burhan Özba, Orman ve Su İşleri Bakanlığından alınacak izin doğrultusunda vaşağı Veterinerlik Fakültesi'nde sergileyeceklerini söyledi.