Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - MANİSA'nın Soma ilçesi'nde meydana gelen maden faciası üzerine 3 günlük ulusal yas ilan edilmesiyle birlikte Hakkari'de de Kurdi-Der'in yarın yapacağı 'Kürdi Dil' etkinliği iptal edildi. Kent merkezindeki camilerde yapılan anonslarda maden faciasında hayatını kaybeden Soma'daki ailelere başsağlığı dileklerinde bulunuldu.
Soma'daki maden faciası ardından, Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren 3 günlük milli yas ilan edilmesiyle tüm yurtta olduğu gibi Hakkari'de camilerde yapılan anonslarda Soma halkına başsağlığı dileklerinde bulunuldu. Kurdi-Der Hakkari Şubesi, 'Kürdi Dil' etkinliği nedeniyle yarın yapacağı müzikli etkinliği de Soma'daki facia nedeniyle iptal ettiğini açıkladı. Belediye binası önünde bir araya gelen ve aralarında Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, BDP Hakkari il Başkanı Av. Mustafa Miraz Çallı, STK temsilcilerileri, Belediye ve il Genel Meclis üyelerinin bulunduğu bir basın açıklaması yapıldı. Kürdi -Der Hakkari Şube Başkanı Metin Kaçmaz, Kürtçe ve Türkçe olarak yaptığı  basın açıklamasında, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve tüm emekçilere başsağılığı dileklerinde bulundu.
BDP Hakkari il Başkanı Mustafa Miraz Çallı yaptığı açıklamada, Soma halkına başsağlığı dileklerinde bulundu. Çallı, şöyle dedi:
"Dün yine bir ölüme, katliama şahitlik ettik. Tüm cihan, dağlar yıldızlar, taşlar bile çatladı kahrından. 200'den fazla canı aldı kara toprak. Devletin para babalarının madenci için çizdiği kader yine tecelli etti. 'İş kazası' diyerek her seferinde gazetelerin üçüncü sayfalarına terk ettiğimiz madenci şahadeteri artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Hükümetin tavrı ise işveren ve sermaya sahiplerine yaranmaktan, işçilerin mevcut haklarını nasıl kırparım anlayışından öteye gitmiyor. Soma'da yaşanan faciada hayatına kaybeden tüm yurttaşlara Allah'tan rahmet diliyor, tüm Soma halkının başı sağ olsun diyoruz ve Soma için bu akşam Hakkari'de saat 22.00'de tüm halkın evlerinin camlarına mum bırakmaya davet ediyoruz."

BD(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)