Uğur MART- Adnan ÇELEBİ / NİĞDE, () - NİĞDE Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ünal, kış ve bahar aylarında yaşanan kuraklığın bal üreticilerini de vurduğunu söyledi. Yağışların az olması nedeniyle bitki örtüsünün yeterli çiçek açmadığını, arıların polen toplamakta zorlandığını kaydeden Mustafa Ünal, "Arıcılarımız şu anda arılarını kurtarmanın telaşına düştü" dedi.
Bu yıl kuraklığın Niğde'de çok etkili olduğunu belirten Mustafa Ünal, çiftçilikle arıcılığın birbiriyle bağlantılı olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
"O nedenle Niğde'de de kuraklık ve don olayından dolayı çiftçi ne kadar zarar gördüyse, arıcılarımızda o kadar zarar gördü. Nedeni ise yağış olmadığı için bitkiler yeterince çiçek açmadı ve çiçekle beslenen arılar da polen toplamakta zorlandı. Kuraklıktan dolayı bu yıl arılarımızın gelişmesinde ve bal veriminde azalma oldu." 
Niğde'de 30 bin yerli 30 bin gezici olmak üzere 60 bin kovan bulunduğunu söyleyen Ünal, "Niğde'de de şu an bal hasadı yapılıyor ama arıcılarımız şimdi baldan çok arılarını düşünüyorlar. Arıcılarımız bu kuraklıktan arılarını kurtarabilirse eğer, Ege Bölgesi'ne gidip çam balı hasadı yapabilecektir" diye konuştu.
BAL ÜRETİMİ YARI YARIYA DÜŞECEK
Kuralık nedeniyle arıların fazla polen toplayamadığını bunun da bal üretimine olumsuz yansıyacağını belirten Mustafa Ünal şunları söyledi:
"Arıların bal yapabilmeleri için polen toplamaları gerekiyor. Ancak kuraklık nedeniyle yeteri kadar çiçek açmadığı için arılar fazla polen toplayamadı. Niğde'de her yıl ortalama 60 ton bal üretimi yapılır. Kısa bir süre önce başlayan bal hasadına baktığımızda bu yıl geçen yıllara oranla bal üretiminin yarı yarıya düşeceğini, yani üretimin 30 tonda kalacağını tahmin ediyoruz. Üretimdeki düşüş balın fiyatına da yansıyacak ve şu anda kilosu 35 TL'ye satılan petek balın üretimdeki düşüş nedeniyle yüzde 15 zamanlanacak."
TEK UMUDUMUZ ÇAM BALI
Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ünal ile birlikte kovanlarını kontrol eden arıcılardan İbrahim Erişik de, 25 yıldır profesyonel olarak arıcılık yaptığını ve kuraklığın kendilerini çok fazla etkilediğini söyledi.
Daha önceleri bir kovandan ortalama 5 kilo bal alırken, kuraklık sonrası bu balı 4- 5 kovandan alabildiklerini anlatan Erişik şöyle devam etti:
"Bu yılki bal üretimi yüzde 50'nin altında. Niğde bölgesi diğer bölgelere göre kuraklıktan daha çok etkilenmiş. 30 Mart'ta meydana gelen don olayından sonra bir kat daha etkilendi. Kışın kar yağışının ve baharda da yağmur yağışlarının normalin çok altında olması nedeniyle kır çiçekleri de açmadı ve arıcılar bu yüzden tamamen darbe aldı. Türkiye genelinde kuraklık arıcıları olumsuz etkiledi. Bu yıl arıcılar olarak tek amacımız arılarımızı kurtarmak. Tüm arıcılar, bir ay kadar sonra Ege Bölgesi'ne geçip çam balı hasadı yapma ümidindeler. Arıcıların tek umudu çam balı kaldı. Türkiye, arıcılıkta Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Ama bal üretiminde dünya sıralamasında yedinci durumda. Şu anda Türkiye'de 6 milyona yakın arılı kovan bulunuyor, ama bu kuraklıktan dolayı bal hasadının geçen yıla göre düşük olması, dünya sıralamasındaki yerimizi biraz daha aşağılara indirir diye düşünüyorum. Devlet yetkililerinden arıcılar için destekleme yapmasını istiyoruz."
FOTOĞRAFLI