Şahin ÖZER/CEYHAN (Adana), () - KURAKLIK nedeniyle Çukurova'da buğdaylar erken hasat edilmeye başlandı. Adana'nın Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yağış olmaması nedeniyle buğday başaklarının dolmadığı için hasadının yapılıp hayvanlara yedirileceğini söyledi.
Kuraklığın Çukurova'yı çok olumsuz etkilediğini belirten Oda Başkanı Yavuz Tezcan, imkanı olanların arazilerini yağmurlama sistemiyle suladığını, imkanı olmayanların ise ürünlerini kurumaya terk etmek zorunda kaldığını belirtti. Ceyhan İlçesi'nin yaklaşık 20 mahallesinde buğdayların başaklarını doldurmadığını kaydeden Tezcan, "Bu yıl Çukurova'da bir ilk yaşandı. Genelde buğday hasadı biçerdöver ile yapılırdı. Bu yıl birçok köyümüzde buğday hasadı ot biçme makinesiyle biçilip hayvanlara yedirilmek üzere saman balyası yapılıyor. Bizzat tek tek bütün köyleri gezdim ve bölgemizde genel olarak yüzde 70'inde buğdaylarda sıkıntı var. 15 köyümüzde zarar yüzde yüz, diğer köylerde ise yüzde 50 ile 70 arasında zarar var" dedi.
'ACİL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ'
Zararların tespit edilmesi için İlçe Tarım Müdürlüğü ve gerekli mercilere başvurduklarını belirten Tezcan, "Çukurova bölgesinde buğday üretiminde yüzde 50 verim kaybının yaşanacağını tahmin ediyoruz. Ceyhan'da üretimi yapılan yaklaşık 300 bin dekar buğday ürününün yüzde 60 ile 70'i zarar gördü ve buğday üreticisi perişan durumdadır. Ceyhan'ın afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz" diye konuştu
'DEVLETİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ'
Üçdut Yeşilova Mahallesi'nde oturan ve 20 yıldır çiftçilik yaptığını belirten Vahdet Mülayim ise kuraklıktan dolayı buğdayların boy vermediğini belirterek, şöyle dedi:
"Buğdaylarımız hasat edilecek durumda değil. Bu yüzden buğday ekili tarlamızı sürdürmek zorunda kalıyoruz. Önümüzdeki yıl bu tarlalarımıza borç yüzünden ürün ekemeyeceğiz. Perişan olduk, devletimizden bize destek çıkmasını istiyoruz."

ŞÖ(BK/AK) (FOTOĞRAFLI)