TÜM yurdu etkisi altına alan kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı,  balıkçıları da olumsuz yönde etkiledi. 1 Eylül’de av sezonunun başlamasıyla birlikte denize açılan balıkçılar, aralık ayından itibaren yeteli düzeyde avlanamıyorlar. Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, “Deniz suyu sıcaklığı hala 10-11 derece. Avlanma için suyun soğuması ve balığın dibe inip toplanması gerekiyor” dedi.
Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, 1 Eylül’de av sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçıların büyük umutlarla ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açıldığını söyledi. Ancak, aralık ayının başından beri görülen kuraklık ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yüzünden yasaklar başlamadan av sezonunun bir anlamda kapandığını belirten Dalarel, “Deniz suyu sıcaklığı hala 10-11 derece. Avlanma için suyun soğuması ve balığın dipte toplanması gerekiyor. Ancak bu gerçekleşmediği için balıklar dağınık biçimde dolaşıyor. Balıkçılar da eli boş dönüyor. Masrafları karşılayamayan meslektaşlarımız, parasal sıkıntı çektikleri masrafları karşılayamadıkları için ağları artık kıyıya çektiler. Bu olumsuzluk balık fiyatlarını da arttırdı” dedi.
Mudanya’da 30 yıldır balıkçılık yapan ‘Yahya Kaptan’ adlı balıkçı teknesinin kaptanı 52 yaşındaki Mehmet Kuzgun, teknede 20 kişinin çalıştığını ve kimi zaman personelin ücretlerini bile ödemekte zorluk yaşadıklarını söyledi.
Yasak avlanmasının balıkçılığın sonunu getirdiğini belirten Mehmet Kuzgun, “30 yıl öncesini hatırlıyorum, ülkemizin hemen her denizinden balık fışkırıyordu. Ama günümüzde bu görüntüler artık maalesef yaşanmıyor. Bazı kendini bilmez ve sonlarını düşünmeyen açıkgöz geçinen balıkçılar yasak avcılık yaparak bu günlerin yaşanmasına neden olmuşlardır. Bunun dışında da deniz suyunun fazla soğuk olmaması, mevsimlerin normal düzeyde seyretmemesi balığın başka limanlara göç etmesine neden olmaktadır” dedi.
Balıkcılar, çeşitliliğiyle doğal akvaryum olarak nitelendirilen Marmara Denizi’nde yapılan kaçak avlanmanın da, kuraklık kadar etkili olduğunu sözlerine eklediler.