Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, () - ADANA'da, Bal ve Arı Ürünleri Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı Hasan Özkan, kristalleşen balın besin değerinin kaybolmadığını söyledi.
Balın kristalleşmesinin 'bozulma' olmadığına dikkat çeken Hasan Özkan, balda kristalleşmenin, arının balı elde ettiği bitkisel kaynağa göre oluşabilen doğal bir olay olduğunu anlattı. Tüketicilerin çoğunun, kristalize olan balı bilmedikleri için 'hileli bal' olarak düşündüğünü belirten Özkan, "Gerçek öyle değil. Bu yanılgı, ülkemizde özellikle süzme bal pazarlamasında sıkıntılara yol açmaktadır. Gerçek olan, pek çok doğal ve kaliteli balın çok çabuk, hatta süzme aşamasından hemen sonra bile kristalize olmaya yeni şekerlenmeye başlayabileceğidir. Kristalleşen ballar besin değerini yitirmez ve gönül rahatlığıyla tüketilebilir" dedi.
TÜKETİM ÖNERİLERİNİ SIRALADI
Kristalleşen balların nasıl tüketilebileceğini ilişkin önerilerini de sunan Hasan Özkan, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 45 derece kadar ısıtılmış su dolu kabın içine süzme balı kavanozuyla birlikte koyarak bekletirseniz, bu bal çözülür. Böylece besin değerini yitirmeden tüketilmiş olur. Kristallenmiş bal süte ve yoğurda karıştırılarak da tüketilebilir. Tahin ile karıştırılarak da çok özel bir lezzet elde edilebilir. Yeter ki, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun markalı bal alın. Balın güvenilir marka olmasına, üründe parti numarası ve son kullanma tarihi bulunmasına ve kapakta garanti bandı bulunmasına özen gösterin."

YB(BK/BT) (FOTOĞRAFLI)