HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde evleri, yapımı süren baraj nedeniyle sular altında kalacak 170 haneli Mehmetbeyli Köyü sakinleri, devlet tarafından kendilerine Suriye sınırına yakın bir yerin gösterildiğini, kendilerinin ise sınıra yakında yerde yaşamak istemediklerini belirttiler. Köylüler, kendilerine sınırdan uzak bir yer gösterilmesini istediler.
Mehmetbeyli Köyü Muhtar Azası Hüseyin Daşer, yapımı süren Reyhanlı Barajı nedeniyle devlet tarafından kendilerine tahsis edilen alanın Suriye sınırına çok yakın olduğunu belirterek, sınıra yakın yerde yaşamak istemediklerini söyledi. Daşer, "Köyümüze 2-3 kilometre mesafede bulunan Suriye sınırı yakınında ev yeri verilerek oturmamız isteniyor. Burası daha önce mayınlı bölge olarak belirtilmişti. Diğer sınır köylerinde yaşanan sıkıntıları bizler yaşamak istemiyoruz" dedi.
Köy sakinlerinden Ali Bilmez, Leyla Karadağ, Zahide Yatar ve Güllü Yücedağ da, Suriye'deki olaylar nedeniyle sınıra yakın yerde yaşamanın zor olduğunu belirterek, "Sınıra uzak bir yerde oturmak istiyoruz" diye konuştular.
ÖNERİLEN YERLERİ KABUL ETMEDİLER
Köy Muhtarı Mahmut Atlar da köylünün görüşü alınarak 3 alternatif yer arasından sınıra 500-600 metre mesafede bulunan 71-72-74 no'lu parsellerde 506 dekarlık alana her türlü alt yapısı ile konut yapılacağını söyledi. Atlar, "Tıkraya mıntıkası ve Bükülmez Köyü yakınlarında verilmek istenen yerler köylülerce kabul edilmedi. Sınıra yakın olan Zoboyhüyük Bölgesi kararlaştırıldı. Gerekli izinler de alındı. Ayrıca fakir olan ve yeşil kartı bulunan vatandaşların da mağdur olmaması için devlet tarafından 42 kişiye konut yapılıp hibe edilecek" dedi.
'ZORLAMA YOK'
Yetkililer ise baraj suları altında kalacak olan yerleşim yerlerindeki tüm taşınmazların istimlak edildiğini ve istimlak paralarının da ödemelerinin devam ettiğini belirterek, vatandaşların 'istemiyoruz' dedikleri yerdeki arsaların hak sahiplerine ücretsiz tahsis edileceğini söylediler. Yetkililer ayrıca, kimseyi zorlamadıklarını da belirtirken, maddi durumu iyi olmayan 42 kişi için de ücretsiz ev yapılacağını sözlerine eklediler.