Hüseyin TÜCCAR-Mehmet İNAN/ BURSA, () - BURSA’da Dünya Çevre Günü nedeniyle yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe mermer ve taş ocakları nedeniyle içme suyu kirlenen Orhaneli İlçesi Başköy köylüleri, taş ocağına tepki gösteren İznik İlçesi Mecidiye köyü sakinleri, vadilerine termik santral kurulmaması için mücadele eden Keles İlçesi Kozağacı ve Derbent köylüleri ile bölgeye sanayi sitesi kurulması planlanan İkizce Köyünden vatandaşlar katıldı.
5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Doğa ve Çevreyi Koruma derneği (DOĞA-DER) ve Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Bursa Şubesi (TMMOB)'un Dünya Çevre Günü dolaysıyla düzenlediği yürüyüş yoğun bir katılım eşliğinde gerçekleşti. Çevre sorunu yaşayan ve çare aramak için defalarca eylem yapan köylüler bu kez yine ellerinde pankartlarla seslerini duyarmak için çevre gününde otobüslerle Bursa’ya geldiler. Setbaşı Köprüsü’nde bir araya gelen köylüler, 'Toprağımıza sahip çıkıyoruz, satmayacağız', 'Dağ yöresi çöl oluyor', 'Kuş seslerinin yerini dinamit sesleri almasın' pankartlarıyla yürüyüş yaptılar. Çeşitli Dernek ve Sivil Toplum Kuruluşlarının da destek verdiği yürüyüşe katılanlar geniş güvenlik önlemleri altında Atatürk Anıtına kadar yürüdü.
burada açıklama yapan Bursa Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Efsun Dindar, "Dünya Çevre Günü ülkemiz için ne yazık ki kutlamaların yapılabileceği bir gün değildir. Gittikçe artan çevre sorunları ve çevre mevzuatındaki tahribatlar bu sorunların çözümünde kilit role sahip mesleklerimizin yok sayılması gibi birçok gerekçe bizleri bu günü kutlamaktan alıkoymaktadır. Bu hafta yaşam alanlarımızı yok eden, talan ve rant projeleri, nükleer, termik, hidroelektrik santraller, kentsel dönüşüm ilan edilen kentlerimiz ve doğa için mücadeleye çağrı haftasıdır. İçinde bulunduğumuz en büyük çevresel riskler içme suyu kaynaklarının yetersizliği, iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı ve fosil yakıt kullanımıdır. Gelecek nesillerin ihtiyaçları göz ardı edilerek doğal kaynaklarımız vahşi bir şekilde yok edilmektedir. Ormansızlaştırılması alanlardan kentsel dönüşüme, enerji politikalarından madencilik faaliyetlerine, yaşanan doğal afetlerden, tarım gıda uygulamalarına kadar geniş yelpazede yaşanan olumsuzluklar tüm gerçekliğiyle ortadadır" dedi. Yürüyüşe katılanlar basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldılar.

HT,Mİ (FK/RT) (FOTOĞRAFLI)