Ferit DEMİR/TUNCELİ, () - TUNCELİ'nin Pertek İlçesi'ne bağlı Aşağı Gülbahçe Köyü'nde geleneksel olarak düzenlenen Kurmeş Kültür Festivali 6 gün sürdü.
Tunceli'nin Pertek İlçesi'ne eski adı Kurmeş olan Aşağı Gülbahçe Köyü'nde bu yıl Kurmeş Kültür Festivali'nin 7'ncisi yapıldı. Festival 6 gün sürdü. Şu anda 100 kişinin yerleşik olarak yaşadığı köyün büyük bölümü Avrupa'da hayatını sürdürüyor. Dönüşümlü olarak Almanya ve köyde düzenlenen festivalin tüm masraflarını köylüler kendileri karşıladı. Festivalin ilk dört gününde köylüler kendi aralarında toplantı yaptı ve çevre köylülerle dayanışma amacıyla etkinlikler düzenlendi. Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı festivalin son iki gününde ise panel ve toplantılar yapıldı; Zele Mele, Semi Ber, Gerçek Yalgın, Mehmet Ekici, Rojda konserler verdi.
Avrupa'da faaliyet gösteren Kurmeşliler Derneği adına konuşan Mehmet Yılmaz, yıllardır dilleri, kültürleri, geleneklerini yaşatmak için dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Amacımız yöre kültürünü, dilinin yaşatılmasıdır. Hem kültür festivali hem yöre halkı arasında bir dayanışma gerçekleştirerek birlikteliğimizi hep güçlü tutmaya çalışıyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı adayı HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş de telefon bağlantısı ile festivale katılıp, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisine destek verilmesin istedi. Festivale katılan HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, "Biz Türkiye'de demokrasi kültürünün yerleşmesi için var gücümüzle hem mücadele ediyoruz hem de çalışıyoruz. Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye bir demokrasi sınavı verecek. Ya eski statikoda ısrar edecek ya da yeniliğin ve demokrasinin ve ezilen halkların, işçilerin, emekçilerin temsilcisi Demirtaş'ı tercih edecek. Kürtler yılardır özgürlük mücadelesi veriyor. Bugün hem Türkiye'de hem Rojova'da hem Irak Kürdistan'ın da büyük bir mücadele veriliyor. IŞİD'e karşı Kürt özgürlük hareketinin YPG, HPG ve öncülüğünde verdiği mücadele büyük bir direniş ve büyük bir zafer örmeği olarak tarihe geçecektir. Bu direnişi veren güçleri kutluyorum ve herkesin bu konularda duyarlı olmasını istiyorum" dedi.
Festivalin son bölümünde festivale katkıda bulunan kişilere plaket verildi.

FOTOĞRAFLI