Hikmet SEPET/ KULA,(Manisa),() - MANİSA’nın Kula İlçesi’nde, Körez Mahallesi’ndeki hayvan ölümlerinin 'Botulismus' hastalığından kaynaklandığı ortaya çıktı.
Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu, Körez Mahallesi’nde meydana hayvan ölümleri uzmanlar tarafından incelendi. Geçen yıl ilk olarak bu mahallede görülen 'Botulismus' hastalığının yeniden meydana geldiği görüldü. Yapılan incelemeler ve hayvanların gösterdiği semptomlar sonucunda alınan laboratuvar sonuçlarında hastalığın 'Botulismus' olduğu açıklandı. Genel olarak leş kaynaklı bakteriyel bir rahatsızlık olan bu hastalık hayvanlarda yaygın felç, ayağa kalkamama, ağızda salya akıntısı, terleme ve bakışlarda değişiklik gibi belirtiler gösterdiği belirtildi.
Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atakan Bedez, "Geçen sene ilk olarak görülen 'Botulismus' hastalığı bu yılda nüksetmiştir. Bu hastalık bakteriyel kaynaklı olup kedi, köpek, fare gibi hayvanlar ile rahatlıkla besihanelere bulaşabilmektedir. Önlem olarak ise bakteri kaynağı olan leşlerin gömülmesi ve hayvanların her altı ayda bir düzenli olarak bu hastalığa karşı aşılatılması gerekmektedir. Diğer yandan kümes hayvancılığı yapan üreticilerin de ölü tavukları uygun leş çukurlarına gömmeleri ya da yakma fırınlarında imha etmeleri gerekmektedir. Körez Mahallemizde vatandaşların 6 ay boyunca yetecek dezenfektan ilaçlarını kendilerine vererek besihanelerini ilaçlamalarını sağlayacağız. Bu sayede kaynağı leş olan bu bakteriyel hastalığı önleme noktasında bir adım atılmasında asıl görev besicilerin kendilerine düşmektedir. Mümkün olduğunca besihanelerindeki hayvanlarını aşılatmaları ve açıkta leş bırakılmamasını sağlamaları gerekmektedir" dedi.
Ekibiyle, kanatlı hayvan besiciliği yapan kümeslerde incelemelerde bulunan Bedez, buralarda uygulanması gereken prosedürleri kontrol edip, dışarıda ölü tavuk bulundurulmaması ve imha çukurlarında bu hayvanların gömülerek kireçlenmesinin önemini konusunda çalışanları ve işletme sahiplerini bilgilendirdi.

HD (KÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)