BALIKESİR'de Kore gazileri ile buluşan Kore Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçisi Lee Sangkyu, “Cesur Türk askerleri ülkemize gelip savaşmasaydı bugünkü Kore varolmazdı” dedi. Babasının da bir gazi olduğunu belirten Sangkyu, “Sizi ne zaman görsem babamı hatırlıyorum” ifadelerini kullandı.
Balıkesir Sanayi Odası'nın davetlisi olarak Balıkesir'e gelen Kore’nin Türkiye Büyükelçisi Lee Sangkyu, Gaziler Derneği Başkanı Hulusi Karakuz ve yönetim kurulu üyelerini dernek binasında ziyaret etti. Büyükelçi ve 20 Kore gazisi, Sanayi ve Ticaret odalarının Otel Basri'de düzenlediği yemekte de bir araya geldi. Gaziler Derneği Başkanı Hulusi Karakuz, “1950-1953 yıllarında yapılan savaşlardan sonra kanlarımız birbirine karıştı. Aramızda bir kan bağı oluştu. O gün temeli atılan kardeşlik 63 yıldan bu yana sürüyor. Büyükelçi’yi Balıkesir'de görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ziyareti ile bizi onurlandırdı” dedi.
BABASI DA GAZİ
Türkiye'de nereye gitse önce Kore gazileri ile biraraya gelip, onlarla yemek yediğini, sohbet ettiğini ve halkının teşekkürlerini ilettiğini bildiren Büyükelçi Sangkyu, “Benim babam da 1931 doğumlu ve sizin gibi bir gazi. Halen Kore'de yaşıyor. Sizi ne zaman görsem babamı hatırlıyorum. Bu yıl Kore Savaşı’nın bitmesinin 60'ıncı yılını kutluyoruz. Cesur Türk askerleri Kore'ye gelip savaşmasaydı bugünkü Kore varolmazdı. Size bir kez daha halkım adına şükranlarımı sunuyorum. Uzun ve sağlıklı yaşamanızı diliyorum” diye konuştu.
TİCARİ BAĞLAR DA GÜÇLENDİRİLMELİ
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, 60 yıl önce iki ülkenin kader birliği yaptığını, coğrafi mesafeyi ortadan kaldıran kalıcı ve insani bağlar kurulduğunu vurguladı. Uğur, “Kore Savaşı’ndan dönen Türk askerleri köy ve kasabalarında bugün dahi 'Koreli' lakabıyla anılmakta ve büyük saygı görmekteler” dedi. Uğur, Kore ile ticari ilişkileri daha da arttırmak istediklerini kaydetti. Daha sonra Büyükelçi Sangkyu, Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulundu. Yatırım konusunda edindiği bilgileri ülkesindeki büyük firmalarla paylaşacaklarını vurguladı. Sangkyu, Vali Ahmet Turhan ve Belediye Başkanı MHP’li İsmail Ok'la da biraraya geldi.
742 TÜRK ASKERİ ŞEHİT DÜŞMÜŞTÜ
Türkiye, Kore Savaşı başladıktan sonra, 1950 Temmuz ayında, bir tugay gönderme kararı aldı. 23 bine yakın Türk askeri savaşa katıldı. Kore Savaşı’nda toplam 742 Türk askeri şehit düştü, 3 bin 160 Türk askeri gazi oldu.