SURİYELİ sığınmacılardan sorumlu Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Suriye sınırına duvar örülmesi konusunda, "Kişisel fikrim; bu duvarın çok fazla yararı olacağını düşünmüyorum. Bu kadar masrafa değmeyecek bir yatırım olduğunu düşünüyorum" dedi.
Suriyeli sığınmacılar ile ilgili her türlü konunun koordinasyonuyla ilgilenmek üzere görevlendirilen, Antalyalı, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, memleketini ziyareti sırasında gazetecilerle kahvaltıda buluştu. Dalmaz'a kahvaltılı toplantıda AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse eşlik etti. Suriye'deki iç savaşın ardından Türkiye'de şu anda 20 ayrı kampta ve şehirlerde kayıt altında 400 bin mültecinin yaşadığını belirten Dalmaz, mültecilere harcanan paranın 2 milyar doları geçtiğini belirtti. Kaçak Suriyeli sayısı hakkında AFAD tarafından il ve ilçelerin aranmasıyla genel bir tahminde bulunulduğunu dile getiren Dalmaz, şöyle dedi:
"Tahmini 500 bine yakın bir kaçak mülteci sayısı ile karşı karşıyayız. Ben biliyorum ki bu sayı fazla da olabilir. Bu tahmini bir rakam. Bugünlerde Türkiye'nin hemen hemen her yerinde bir Suriyeliye rastlayabiliyorsunuz. Mülteciler Türkiye sınırları içine girdikten sonra, bazen kamplardan izinle çıkıyor ve bir daha kampa gelmiyor. Kampa gelmediği takdirde 15 gün sonra kaydı siliniyor ama Türkiye'den çıkmıyorlar, buralarda yaşıyorlar."
KAÇAKLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI
Kaçakları kayıt altına almanın kaçak istihdamın da önüne geçeceğini belirten Dalmaz, şöyle devam etti:
"Kaçak istihdamı önlememiz lazım. Bunun için bazı prosedürler gerekiyor. Çalışma izni alabilmek için pasaportu olması gerekiyor. İkameti olacak, en az 6 ay ikametinde oturması lazım ki çalışma izni verilebilsin. Gelenlerin kaçının pasaportu olduğu bile belli değil. Bu noktada sıkıntı var. Böyle bir düzenleme yapılabilirse kaydı yapılarak, geçici numara verilerek ikamet verilebilir. Bunun sonunda eğitim, çalışma ve sağlıkla ilgili birtakım problemler ortadan kalkacaktır. Benim önerim bu olacak."
VATANDAŞLIĞI OLMAYAN OY KULLANAMAZ
Koordinatör Vali Dalmaz, Türkiye'nin önündeki seçimlerde Suriyeli mültecilerin oy kullanıp- kullanamayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:
"Sadece Suriyeli mülteciler için değil, diğer ülke vatandaşları için de oy kullanmaları için birtakım şartlar gerekiyor. Türk vatandaşı olmadıkları sürece oy kullanamazlar. Vatandaşlık başvuruları için de prosedürlerin yerine getirilmesi gerekli. Şartlar her yabancı vatandaş için kontrol edilir, vatandaşlık verilir veya verilmez. Vatandaşlık elde edebilen oy kullanabilir. Fakat vatandaşlık konusunda Suriyelilere has bir ayrıcalık olmadığını biliyorum." 
"DUVARIN ÇOK FAZLA YARARI OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"
Vali Veysel Dalmaz, Türkiye'nin Suriye sınırına duvar örmesi konusunda kişisel olarak bunun faydası olmayacağını söyledi. Yabancı heyetlerden en çok duvarla ilgili soru geldiğini ifade eden Dalmaz, şöyle devam etti:
"Biz gelen heyetlere bu duvarın, Kürt ile Türk halkı arasına örülmüş bir sınır olmadığını anlatıyoruz. Şehir merkezlerine, ilçelere gelen mermileri önlemek amaçlı olduğunu belirtiyoruz. Kişisel fikrim, bu duvarın çok fazla yararı olacağını düşünmüyorum. Bu kadar masrafa değmeyecek bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Farklı bir ideolojik gayesinin olduğunu düşünmüyorum."
BÜYÜKŞEHİR BAŞKAN ADAYLIĞI
Toplantıda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına da cevap veren Veysel Dalmaz, "Açıkçası bir adaylık müracaatım olmadı ama Antalyamıza hizmet noktasında, biz hizmete hazırız. Antalyamızın geleceği için kim layık olacaksa biz ondan yana oluruz" dedi.
AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse de Vali Dalmaz'ın belediye başkan adaylığı söylentilerine konusunda, "Sayın Valim hem görevi gereği hem aldığı terbiye gereği, kibarca ifade etmeye çalıştı. 'Bize bir ihtiyaç olur görev tebliğ edilirse üzerimize düşeni yaparız' demek istedi sanırım. Benim satır aralarından anladığım sonuç bu. Doğrusu da bu zaten" görüşünü dile getirdi.
MUSTAFA KÖSE'DEN KAZ SESİNE SABOTAJ ESPRİSİ
Konuşması sırasında çevrede gezen kaz ve ördek sürüsünün çıkardığı gürültüye esprili şekilde yaklaşan Köse, "Sabotajın böylesini görmedim. Bunları Akaydın (Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın) mı gönderdi acaba?" demesi gülüşmelere neden oldu.