Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, ()- TCDD, Konya'da Eski Buğday Pazarı olarak adlandırılan bölgede Yüksek Hızlı Tren (YHT) garı yapmak için geçen yıl 222 işyerine kamulaştırma yaptı. Fiyatı az bulan bazı işyeri sahipleri Danıştay'a başvurdu.
Danıştay 6'ncı Dairesi geçen mayıs ayında, 2005 yılındaki Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararının, sadece YHT hattı güzergahını kapsadığını, gar yapımını kapsamadığı belirtilerek, kamulaştırmanın yapılamayacağını hükmetti. Danıştay kararı üzerine TCDD yetkilileri, Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, kamulaştırma bedelinin tespiti ve taşınmazların idare adına tescili için dava açtı. Asliye Hukuk Mahkemesi de, geçen cuma günü Danıştay tarafından verilen kararın benzeri bir karar vererek, kamulaştırmanın sadece YHT güzergahını kapsadığını belirterek, TCDD'nin açtığı davayı reddetti.
TCDD ve Konya Büyükşehir Belediyesi, genellikle tahıl ve bakliyat satışı yapan 222 işyerinin bulunduğu 112 bin metrekare alana YHT Garı yapma kararı aldı. 2011 yılında başlatılan imar değişikliği ardından geçen yıl 2 BİN 942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 27’nci maddesi uyarınca YHT hattı yapımı için 2005 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla 'Acele' kamulaştırma uygulandı.
Konya 5’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin tayin ettiği inşaat ve mülk bilirkişisi heyeti bölgedeki 222 iş yerinin metrekaresine 400 lira değer belirledi. İşyerlerinin metrekare bedelinin en az 2 bin lira olduğunu öne süren esnaf, belirlenen değere tepki gösterdi. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen tespit kararları üzerine TCDD, esnafların adına açılan hesaplara paralarını yatırdı.
GAR YAPIMINA DANIŞTAY'DAN FREN
Bölgedeki 8 iş yeri sahibi ise Bakanlar Kurulu'nun aldığı 'acele' kamulaştırma kararının YHT hattı için alındığı ve gar sahasını kapsamadığı, bu karar dayanarak taşınmazların kamulaştırılmasının hukuksuz olduğunu iddia ederek Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay'a dava açtı. Danıştay 6'ncı Dairesi, geçtiğimiz mayıs ayında davayı karara bağlayarak, 2005 yılındaki Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararının, sadece YHT hattı güzergahını kapsadığını, gar yapımını kapsamadığı belirtilerek, kamulaştırmanın yapılamayacağını hükmetti.
TCDD'NİN DAVASI RED EDİLDİ
Danıştay'ın kararına rağmen TCDD yetkilileri, geçen haziran ayında iş yerlerini devretmeyenler için kamulaştırma bedelinin tespiti ve taşınmazların idare adına tescili için Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Geçtiğimiz cuma günü görülen duruşmada Danıştay tarafından verilen kararın benzeri bir karar vererek, TCDD'nin, usulüne uygun olarak aldığı bir kamulaştırma kararı bulunmadığını, kamulaştırmanın sadece YHT güzergahını kapsadığını belirterek, TCDD'nin açtığı davayı reddetti.
KAMULAŞTIRMA KARARI YOK
Davayı açan işyeri sahiplerinin avukatı Bekir Akıncı, davanın reddedilmesi ile TCDD'nin aldığı bir kamulaştırma kararı bulunmadığının ve karar almadan kamulaştırma yapamayacağının kesinleştiğini söyledi. Yeniden kamulaştırma kararı alınmasının 5-6 ay süreceğini ve böyle bir durumda hak aramaya devam edeceklerini belirten Akıncı, şunları söyledi:
"İnsanların mülkleri yok pahasına alınmaz. Bu hem insan, hem kul hakkı ihlalidir. İmar planının iptali için açtığımız dava da henüz karar verilmedi. Bu karar da lehimize çıkarsa Eski Buğday Pazarı mevkisine YHT garı yapılması artık hukuken mümkün olmayacak. Talebimizin reddi halinde ise TCDD kamulaştırma kakarıyla işlerine devam edebilecektir."
"KAMULAŞTIRMA PARALARI İADE EDİLEBİLİR"
Bazı kişilerin bedellerini aldığını hatırlatan Akıncı, "İmar planının iptal edilmesi veya idarenin kamulaştırmadan vazgeçmesi durumunda bunların çektikleri parayı faiziyle birlikte iade etmek zorunda kalacaktır" dedi. Sorunun Büyükşehir Belediyesiyle çözüme kavuşabileceğini kaydeden Akıncı, şöyle devam etti:
''Buranın imar planını değiştiren de TCDD'ye yer gösteren de belediyedir. Belediye. vatandaşımızın sorunun çözmek istiyorsa taşın altına elini sokmalıdır. Bu aşamada belediye maliklerle pazarlık yapıp taşınmazları alabilir. Ya da karşılığında işyeri sahiplerine başka bir yer gösterebilir. Burada kimsenin derdi 'bağcı dövmek' değildir. Herkes 'sahip olduğu üzüme sahip çıkma' telaşındadır. Dolayısıyla olaya iyi niyetle yaklaşıldığında çok kısa sürede çözülebilir."
Akıncı, YHT Gar'ı için kamulaştırılması planlanan alanın yaklaşık 800 metre ilerisinde alışveriş merkezi, lüks konutların bulunduğu ve arsa bedellerinin ise metrekaresinin 2 bin ile 2 bin 500 liradan başladığını belirtti.

FOTOĞRAFLI