Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan DÖNMEZ/KONYA,()- GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Konya Tarım Fuarı'nın açılışını Endonezya Tarım Bakanı Dr. Ir Suswono Mma ile birlikte yaptı.
TÜYAP Fuar Merkezi'nde gerçekleşen '12. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'na (Konya Tarım 2014), 20 ülkeden 978 markanın temsilcisi katıldı. Fuarın açılışı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Endonezya Tarım Bakanı Dr. Ir Suswono Mma tarafından yapıldı.
Fuar sayesinde ticari bağlantıların gerçekleştiğine dikkat çeken Bakan Eker, "Burada sadece son geliştirilen teknoloji ve ürünler sergilenmiyor. Bu fuarda 20'de fazla ülkenin yüzlerce firma ve temsilcileri, ticari bağlantı görüşmeleri yapıyor" dedi.
Bakan Eker, fuara Endonezyalı mevkidaşının da katılmasıyla, Türkiye, Endonezya arasındaki tarımsal ilişkilerin daha iyi noktalara taşınmasına vesile olacağını kaydetti.
Türkiye'deki tarım sektörünün son 10 yılda gerçekleştirilen projeler ve tarımsal destekleme politikası sayesinde daha iyi noktalara ulaştığını ifade eden Bakan Eker, şunları söyledi:
"Bitkisel üretim ve tarımsal üretimin değeri, hayvancılıkla birlikte 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı. Aynı alanda biz 23 milyar dolarlık üretim yerine, 62 milyar dolarlık tarımsal hasıla elde ediyoruz. Bu, uygulanan politikalarla ve desteklemelerle sağlandı. Bilgi ve teknoloji tarımın olmazsa olmaz girdileridir. Biz Türk çiftçisi daha çok mekanize olsun diye verimliliğini artırsın diye 30'un üzerindeki tarımsal aleti destekleme kapsamına aldık ve bu devam ediyor."
Bakan Eker, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamındaki illerdeki tarımın gelişmesi içinde gerekli destekleri sağladıklarını, buradaki üniversitelerinde 'KOP Üniversiteler Birliği' adı altında bir araya gelerek sinerji oluşturduğunu ifade etti. Konya'ya 'Kuraklık Test Merkezi'nin kurulduğunu hatırlatan Eker, "Bizi, kuraklık tarih boyunca olduğu gibi bugün ve gelecekte de tehdit etti ve edecek. Bölgenin yağışı az. Konya’da yılda 350 milimetre yağış düşüyor. Bazı bölgelerinde 250 milimetre. Bu sene geçen seneye göre daha az oldu ve normalde 300 milimetre iken, 200 milimetre yağış düştü. Onun için kuraklık test merkezi bu nedenle önemli" dedi.
Bakan Eker, önümüzdeki günlerde Konyalı çiftçiye 85 milyon hibe desteği yatırılacağını sözlerine ekledi.
Bakan Eker ve konuk Bakan  Dr. Ir Suswono Mma, açılışın ardından fuarı gezdi.

MKY,HD(İA/SS) (FOTOĞRAFLI)