BAKAN'DAN 'GDO'LU MAMA' AÇIKLAMASI  
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Konya Tarım Fuarı'nın açılışının ardından Endonezya Tarım Bakanı Dr. Ir Suswono Mma ile görüşme yaptı. Bakan Eker, burada gazetecilerin sorularını da cevapladı.
Bir bebek maması markasında 'GDO' tespit edildiği yönündeki soru üzerine Bakan Eker, şunları söyledi:
"Biz Türkiye'de bebek mamalarında ve insan gıdalarında, insanların tükettiği hiçbir gıdada, GDO'ya hiçbir şekilde izin vermiyoruz. Burada da laboratuvarlarımız, piyasa denetimleri esnasında bir mamada tahıl içerisinde 'var- yok' analizinde, bu milyonda bir de olabilir, çok küçük bir şeyde olabilir. O şu anda ileriki tetkiklerde ortaya çıkar. Ama biz hiçbir şekilde tolere etmiyoruz. Bu tespit edildi ve tespit edilince, ürünün toplatılmasına karar verildi. Savcılığa intikal ettirildi. Bakanlık, ayrıca soruşturma açtı. Bununla ilgili süreç devam ediyor. Biz hiçbir şekilde GDO'lu ürüne toleransımız yok."
HUBUBAT REKOLTESİ DÜŞÜKLÜĞÜ
"Türkiye'de bu yıl hububat rekoltesinin düşük olacağı tahmin ediliyor ve bunun fiyatlara etkisi ne olur?" sorusu üzerine Bakan Eker, gıda güvenliği açısından tehlike ve tehdit görmediklerini söyledi. Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen sene Cumhuriyet tarihinin rekor düzeyinde üretim gerçekleşmiştir. Dolayısıyla geçen seneyi göre bu yıl, bir miktar daha kuraklık nedeniyle bazı ürünlerimizde bir etkilenme bekliyoruz. Ama bu Türkiye'nin ihtiyacı olan ürünlerin temin edilmesinde bir problem olarak görmüyoruz. Sonuçta Türkiye'nin kendi ihtiyacı olan ürünlerin kendi tüketimi için kendi üretebildiği ürün acısından, bir problem olmaz. Fiyat regülasyonu açısında gerekirse, spekülasyonlara fırsat vermemek acısından onlarla ilgili, ilgili kuruluşlarımız tedbirlerini alıyorlar. Biz piyasayı, hem üretici acısından, hem tüketici acısından, hem sanayici açısından rahatlatacak tedbirlerimizi alıyoruz. Şu an da bazı bölgelerimizde İç Anadolu'da Konya'nın bazı bölgeleri, İç Batı Anadolu'da Eskişehir gibi bazı bölgeler ile Doğu Akdeniz'in bazı bölgelerinde geçen seneye göre hububatta bir miktar azalma var. Bununla ilgili tahminler yapılıyor ama, hiçbir halde Türkiye'nin toplam üretimi ihtiyacının altına düşmez."
SAMAN İTHALATI
"Bu yıl geçen yıl olduğu gibi samanda kriz yaşanacak mı?" sorusu üzerine Bakan Eker, geçen yıl fiyatın yükselmemesi için ithalata izin verdiklerini belirtti. Eker, "Saman üretilen bir şey değil. Türkiye'de insanlar, biliyorsunuz anızları yasak olmasına rağmen yakıyorlar. 30 milyon ton sap saman üretiliyor. İnsanlar bunu yakıyorlardı. Bir kaç sene öncede daha çok yakmaya bağlı olarak, değerlendirilmediğinden, bazı uyanıklar vardı, onlar da , onu stoklamışlar, yüksek fiyata satıyorlardı. Bizde onu kırmak maksadıyla bir miktar vatandaşlarımızın bunu ithal etmesi için izin verdik. Tabii bunu kamuoyunda muhalefet yanlış bir şekilde, ifade etti. Toplamda gelen 8- 10 bin ton bir şey. 10 milyonun yanında, 10 bin tonunun bir şeyi yok. O piyasayı düzenlemek maksadıylaydı. O kararın söylentisi bile yetmişti, fiyatların normal rayına oturmasına. Arkadaşlarımız illerde, ziraat odalarında, diğer ilçe ve il tarım müdürlükleri, üreticilerimizi bu tür muhtemel gelişmelere karşı bilgilendiriyorlar. Dolayısıyla tedbirler ona göre alınırsa bir sorun olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

MKY,HD(İA/SS) (FOTOĞRAFLI)