Hasan DÖNMEZ/KONYA, () - KONYA Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, kentin içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Altınapa Barajı'nın doluluk oranının yüzde 30 civarında olduğunu dikkat çekerek, halkı su tasarrufuna Uzbaş, yüzde 20 oranında tasarruf sağlandığı takdirde yaz aylarının sıkıntı çekmeden atlatılabileceğini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı KOSKİ, bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle kurak bir kış mevsimi yaşandığını hatırlattı. Bu nedenle de haklı su kullanımda tasarrufa çağıran KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş şöyle dedi:
''Konya’nın içme suyu ihtiyacının bir kısmını karşılayan Altınapa Barajı’nın doluluk oranını yüzde 30 dolaylarındadır. Kurak bir kış mevsimi yaşadık. Kış mevsiminin yıllık yağış ortalaması metrekareye 120 milimetre iken, bu kış Konya'da metrekareye ortalama 67 milimetre yağış gerçekleşmiştir. İlimizin yıllık yağış ortalaması 300 milimetredir. Bu ortalamayla Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden biridir. Hal böyleyken zaman zaman yaşanan kuraklık sebebiyle ortalamanın bile altında kalınabiliyor.''
SON 40 YILIN KURAKLIĞI
Uzbaş, son 40 yıl içerisinde iki defa kuraklığın yaşandığını ve bu yılda benzer bir durumla karşı karşıya kalındığına dikkat çekerek, ''Son 40 yılda iki defa kuraklık yaşanmıştır. Bu yıllarda yıllık 200 milimetre yağış miktarının altına düşülmüştür. Bunlar 1973 ve 1999 yıllarıdır. 2014 yılında da maalesef yıllık 200 mm yağışın altına düşme ihtimaliyle karşı karşıyayız" dedi.
'TASARRUF ŞART'
Kuraklığın rahat bir şekilde atlatılması için su tüketiminde tasarruf yapılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Uzbaş, şöyle konuştu:
''Şu an itibariyle Konya’da özellikle kırsalda su kaynaklarımızın hepsi faal durumda. Ancak kurak kış mevsimi sebebiyle kaynaklarımızda ciddi oranlarda azalmalar oldu. Kısa vadede bu durum karşısında en etkin çözüm su israfını önlemek, ihtiyacımız kadar su kullanmaktır. Özellikle kırsalda sulama ve diğer su kullanım alanlarında yüzde 20’lik bir tasarruf, yazı sıkıntı çekmeden atlatmamızı sağlayacaktır. Bu konuda hemşehrilerimizden hassasiyet bekliyoruz." 

FOTOĞRAFLI