Teoman ERİŞ / ALANYA(Antalya), () - DÖNÜŞÜM sanatçısı Adnan Ceylan, 1900'lü yıllarda Fransızlar tarafından yapılan ve geçen yıl Zonguldak'ta kullanılmayan bir kömür madeninden çıkarılan çelik vagonu yemek masasına dönüştürdü.
Antalya'da sanat galerisi sahibi Adnan Ceylan, Alanya'da düzenlenen dekorasyon fuarındaki stantta, galerisinde yaptığı sanat eserlerini sergiledi. Ahşap at heykellerden, eski evlerden arta kalan tahtalardan yapılan masa ve sehpalara kadar sergilenen birçok sanat eseri, ziyaretçilerin ilgisini çekti. En çok ilgiyi Osmanlı döneminde Zonguldak'ta bir grizu patlaması sonucunda kapanan maden ocağından çıkarılan bir kömür vagonundan dönüştürülen yemek masası gördü. Yemek masası yaptıkları kömür vagonunun 2013'te Zonguldak'ta eski bir kömür madenine ait 600 metre derinlikteki bir galerinin açılması sonucu bulunduğunu belirten Ceylan, "270 kilo ağırlığındaki kömür vagonu madenden 3 günde çıkarılabildi. 1900'lü yıllarda bir grizu patlaması sonucunda galerinin içinde kalan bu vagonu bir sanat eseri olarak kullanmak istedik. Bunun için böyle bir konsept düzenledik" dedi. Adnan Ceylan, yaklaşık 100 yıllık Fransız yapımı kömür vagonunu, Sibirya Mazeli olarak adlandırılan ağaç ve yine Fransızlardan kalma antika sandalyelerle tamamlayarak değeri yaklaşık 25 bin Euro'luk bir sanat eseri haline dönüştürdüklerini söyledi. 
3 KİŞİ 4 AYDA TAMAMLADI
Fransızların 1900'lü yıllarda Osmanlılardan kömür işletme imtiyazını aldıktan sonra, çeliği kaynak kullanmadan perçinleme yöntemiyle yaptıkları bu vagonların günümüzde çok değerli olduğunu dile getiren Ceylan, "Bu vagonlar Zonguldak'ın 'Madencilik Müzesi'nde de bulunuyor. Bu çalışma maddi değerinden çok, ortaya çıkması için harcanan zaman ve emekle ön plana çıkmalı. Antika vagondan yaptığımız yemek masasını atölyemizde 3 kişi çalışarak 4 ayda tamamladık" diye konuştu.

TE(SU/COŞ) (FOTOĞRAFLI)