EDİRNE Ticaret ve Sanayi Odası ile Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelecek tarım aletleri, otomobil, sulama motorları ve araç gereçler 15 günlüğüne giriş yapılarak kentteki tamirhanelerde onarılabilecek. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, protokolle Edirne ekonomisine aylık 200 bin Euro katkı sağlayacağını söyledi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol, gümrük mevzuatında bir ilki başlattı. İki taraf arasındaki protokolle komşu ülkelerden gelecek araçların tamir amaçlı 15 gün süreyle Edirne’de kalmalarının yolu açıldı. Bunun için Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Gümrük Bakanlığı’na çıkabilecek aksaklıkları karşılayacakları teminatını verdi. Kapıkule Gümrük Sahasında düzenlenen programda Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ile Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın protokole imza atarak uygulamayı başlattı.
Protokolün Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, “Hem ülkemiz açısından hem de gümrük teşkilatı uygulamaları açısından devrim niteliğinde bir protokole imza atıyoruz. Edirne esnafının bu anlamdaki birikimi bir takım mevzuat engelleri nedeniyle kullanılamıyordu. Gümrük teşkilatı açısından yepyeni bir uygulama başlıyor. Bu Türkiye’de bir ilk, sözlü beyanına geçici olarak eşyada ya da araç giriş işlemi daha önce yapılmadı. Aynı zamanda çok büyük bir sorumluluğu da üstlenmiş olduk. Ticaret ve Sanayi Odası global bir teminat veriyor” dedi.
UYGULAMA NASIL OLACAK
Protokole bağlanan uygulama şeklini örnek vererek açıklayan Yalçın, “Bir Yunanistanlının aracı bozulursa ve Edirne’de tamir ettirmek isterse Pazarkule Sınır Kapısı’na getirecek. Edirneli esnaf da kimlik kartıyla birlikte sınır kapısına gelecek ve aracı teslim alacak. O araç artık Edirneli esnafımızın zimmetine geçmiş olacak. Normalde biz aracı sahibinin pasaportuna kayıt yaparak alıyorduk. Bundan sonra o tamirci esnafımızın zimmetine vereceğiz. Tamir için 15 gün süre vereceğiz, esnafımız bu süre içerisinde tamiri yaparak aracın çıkışına sağlayacak. Sağlamazsa, vergisini cezasını teminatından alacağız” diye konuştu.
AYLIK 200 BİN EURO GELİR
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ise uygulamanın kent ekonomisine aylık 200 bin Euro katkı sağlayacağını belirterek, “Bu anlamda bir talep söz konusu şu anda bile duyanlar araçlarını Edirne’ye getirerek tamir ettirmek istiyorlar. Bugün başlayan uygulama ile komşu ülkeler Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya olabilir. Ancak daha çok yakın bölgeler için geçerli olacak. Tarım aletleri, otomobiller, araç gereçler, sulama motorları da bu kapsamda Edirne’de tamir edilebilecek. Edirne sanayisinde ciddi anlamda bu konuda yetişmiş elemanlar var. Ciddi kapasiteli işyerleri var. Tüm markaların servisleri Edirne’de var, hem parça hem de işçilik hizmeti alma şansları var. Komşu ülkelerde tamir ve parça maliyetleri çok yüksek. Edirne sanayisinde bir araba şanzımanı 250-300 liraya indirlirken, bu komşu ülkelerde 250 Euro’ya indiriyorsunuz. Bu uygulamadan Edirne’de tamir işleri yapan ve bizim belirleyeceğimiz 100 kadar esnaf yararlanacak” diye konuştu.