Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın), () - AVRUPA'nın en büyük, Türkiye'nin ilk ve tek kongre vadisindeki 50 bin metrekarelik Kuşadası Efes Kongre Merkezi'ne (KOMER) talip çıkmadı.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) ana ortağı olduğu, geçen 30 Ekim'de açılışı başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Kuşadası Efes Kongre Merkezi, 25 yıllığına işletilmesi için geçen Haziran ayında ihaleye çıkartıldı. TÜRSAB'ın ihaleye çıkardığı Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki kongre merkezi için 1 milyon TL geçici teminat, muhammen bedel ise, brüt cironun yüzde 15'i artı KDV belirlendi. Asgari tutar ise, ilk yıl için 6 milyon TL, diğer 4 yıl için ise 1'er milyon liralık artış olarak tespit edildi. Devam eden diğer yıllarda her yıl 10 milyon TL olmasında karar kılındı. İhaleye katılacak konsorsiyum veya bağlı şirketlerinin kongre turizmi ve otelcilik alanlarında son 3 yıllık cirolarının en az 40 milyon TL olması şartı da getirildi.
İhale şartnamesini İstanbul'daki Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'ni işleten UKTAŞ, dünyanın en büyük fuar organizatörlerinden GL Events ile Kuşadası'nda faaliyet gösteren otelcinin kurduğu konsorsiyum aldı. Ancak, teklif veren çıkmayınca, geçen 24 Temmuz'daki ihale iptal oldu. Ege'de kongre turizmini canlandırması beklenen projelerden KOMER'e talip çıkmaması, turizm sektöründe hayal kırıklığına neden oldu.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aydın Özel İdaresi, Kuşadası Ticaret Odası, İzmir Ticaret Odası, Kuşadası Belediyesi, Liman İşletmeciliği A.Ş. ve bazı turizm işletmelerinin de ortak olduğu KOMER için Aralık'ta tekrar ihaleye çıkılacağını belirtip, herhangi bir sorun olmadığını düşündüğünü söyledi.
KONGRE MERKEZİ'NİN ÖZELLİKLERİ
2005 yılında inşaatına başlanıp, yapımı 8 yılda tamam KOMER, 2 bin 690 kişilik bir büyük oditoryum, 745 kişilik bir alt kat oditoryum, 45 ile 800 kişi arasında kapasiteye sahip 33 komite ve küçük toplantısına sanip. Ayrıca, üçe bölünebilen, sütunsuz 2 bin 780 metrekarelik ana salon, buna bağlı 815 metrekare ve 820 metrekarelik iki fuaye ile toplam 4 bin 415 metrekare kapalı ve 3 bin metrekare açık sergi alanı, ana giriş dahil toplam 8 bin 300 metrekare fuaye alanı, toplam 6 bin metrekare teras, 400 metrekarelik iki restoran, revir ve 2 bin araçlık otopark ile helikopter pisti bulunuyor.

FOTOĞRAFLI