Mehmet ERÇAKIR- Ali ÇEVİKBAŞ/ ISPARTA, () - ISPARTA'daki Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, komandoları savaşa 28 hafta süren ihtisas kursuyla hazırlıyor. Mavi berelilere bu kursta hayatta kalma eğitiminden, düşmanı etkisiz hale getirmeye, hava ve hudut ötesi harekattan su üstü ve altında ilerlemeye kadar her şey öğretiliyor.
Bağlı bulundukları kuvvet komutanlıklarından zor bir giriş testine tabi tutulduktan sonra gönüllülük esasına göre seçilen genç subay ve astsubaylar, 28 hafta sürecek Komando İhtisas Kursu'nun Isparta ayağını başarıyla tamamladı. 4 safhadan oluşan ihtisas kursu, Şubat- Mart aylarında 'derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe harekatı' ile başladı. Kursun ikinci safhası ise Nisan- Mayıs döneminde 'kara komando harekatı' ile devam etti. Üçüncü safha olan 'su üstü komando harekatı' İzmir Menteş'te, dördüncü safha olan 'hava indirme harekatı' ise Kayseri'de gerçekleştirilecek.
Kara komando harekatında komandolara zor hava ve arazi şartlarında karadan, havadan, sulardan düşmanın yakın gerisine sızma kabiliyeti, keşif yapma, taktik akın icra etme, pusu yöntemleri, muharebe şartlarının ruhsal ve fiziksel şartlarına dayanma gücü, nefse güven ve liderlik duygusu kazandırılıyor.
HEM TATBİKAT HEM EĞİTİM
Mavi berelilerin Isparta'da savaş ortamını aratmayan kara komando harekatının 21 gün süren tatbikat bölümünde icra ettiği faaliyet zinciri nefesleri kesti. Senaryo gereği komandolar, düşman hattı seçilen bir bölgeye intikal sağlayıp düşmanı etkisiz hale getirdikten sonra onların komuta kontrol merkezini, karargahları ve yakıt depolarını imha etti. Bu zorlu intikal boyunca halatlarla dağlardan indiler, Yaka Kanyonu'nda 2 metre derinliğindeki suyun içinden geçip pusuya düştüler, düşmanla çarpıştılar.
40 KİLOLUK ÇANTAYLA 600 KİLOMETRE
Isparta, Antalya, Burdur ve Konya illerini kapsayan 20 bin kilometrekarelik coğrafyada gerçekleştirilen tatbikatta komandolar, 40 kilogramlık sırt çantaları ve teçhizatlarıyla 600 kilometrelik bir mesafeye intikal için yola çıktı, gece karanlıkta düşmana hedef olmadan ilerledi. Uçar birlik harekatına katılan komandolar ise radarlara yakalanmadan düşmanın hiç beklemediği anda dost topraklardan çıkıp düşman topraklarına girdi. Tertiplenme sona erdikten sonra takım komutanının işaretiyle alacakaranlıkta harekete geçildi.
ÇALI, KAYA VE TOPRAK OLDULAR
Düşman hattında birer çalı, kaya ve toprak olan komandolar hedeflerini yoğun bir ateş baskısı altına aldı. Bu sırada hücum unsuru ise sessizce hedefe doğru yaklaştı. Daha önceden civar arazide belli koordinatlara yerleştirilmiş keskin nişancılar da devreye girip nokta atışlar yaparak nöbetçi konumundaki düşmanı etkisiz hale getirdi. Düşmanın ana komuta kontrol merkezi ve karargahını etkisiz hale getiren komandolar, daha sonra bölgeden zayiat vermeden güvenli şekilde geri çekildi.
SİKORSYK HELİKOPTERLERLE DÖNÜŞ
Düşman bölgesindeki hedefleri imha ettikten sonra dönüş yolculuğuna başlayan mavi bereliler, Sikorsky tipi helikopterlerle taşındı. Dost hatlardan sızdırılan özel timler bölgeyi emniyete alıp düşman hattından dönen komandoları helikopterlerle yuvaya götürdü.
KURŞUN YAĞMURUNDA KANYONDAN GEÇİŞ
Isparta'nın Dedegöl Dağı eteklerinde bulunan Yaka Kanyonu'ndan geçiş ise inanılmaz görüntülere sahne oldu. Tatbikat içerisinde eğitim faaliyeti olarak icra edilen 6 kilometrelik kanyon geçişi tam 4 saat sürdü. Tam teçhizatlı olarak kanyondan geçen komandolar bazı noktalarda pusuya düştü. Dört bir taraftan üzerlerine kurşun yağan komandolar, suya gömülüp pusudan kurtuldu. Dağlardan halatla inen komandolar ise 2 metreye ulaşan suyun içinde 'balıkadam' gibi ilerledi.
HAYATTA KALABİLME EĞİTİMİ
Komandolara son olarak hayatta kalabilme eğitimi verildi. Bu aşamada komandolara 'meçhulden korkma, hastalıktan korkma, insanlardan korkma, zayıf taraflarından korkma, karanlıktan korkma, yabani hayvanlardan korkma, yalnızlıktan korkma, açlık ve susuzluktan korkma' üzerine eğitimler verildi. Komando korku nedir bilmez algısının oluşturulduğu bu eğitimle düşmana görünmeden hayatta nasıl kalınması gerektiği anlatılıyor. Komandolar 3 gün boyunca aç kalarak bu eğitimi tamamlıyor.
KOMUTAN TAM PUAN VERDİ
Tatbikatın her safhasına katılan Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Ethem Büyükışık, program sonunda komandoları tek tek kutladı. Zor hava ve arazi şartlarına rağmen 'kara komando harekatı' safhasının başarıyla tamamlandığını belirten Tümgeneral Büyükışık, "Eğirdir Dağ Komando Okulu 10 bin subay, astsubay ve uzman erbaş ile 40 bin erbaş ve eri açtığı çeşitli kurslar ile en iyi şekilde yetiştirmektedir. Bu kursu başarı ile bitiren kursiyerlerimiz gerek burada gerekse diğer komando birliklerinde 20-30 yıl süreyle görev almaya hazır hale geldiler" dedi.

ME(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)