24 İLÇE BELEDİYESİNDEN ORTAK DEKLARASYON
İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın "İl Özel İdaresi mallarının tamamını Maliye Hazinesi'ne devrettik" çıklamasının yankıları sürerken, İzmir'deki 24 ilçe belediye başkanı ortak bir deklarasyon hazırlayarak mal dağıtımında 'hakkaniyetle davranılması' talebinde bulundu. 22 CHP'li ve 2 de MHP'li belediye başkanlarının onay verdiği deklarasyon metni şöyle:
"Belediye başkanlığı, bize aynı zamanda, kentimizin ve ilçelerimizin yerel servetine ve değerlerine, taşınır ve taşınmaz tüm mallarına sahip çıkma konusunda da büyük bir sorumluluk yüklemiştir. Tıpkı 30 Mart yerel seçimlerinden sonra kapatılan İl Özel İdaresi'ne ait taşınır ve taşınmaz mallarda olduğu gibi.
İzmir halkının temsilcileri olarak, İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu çerçevesinde, bu kentin yerel servetinin yine bu kentte kalması gerektiğini düşünüyoruz. Kanunun geçici 1'inci maddesinde yer alan 'Tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köylerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilir' hükmünün 'hakkaniyet' çerçevesinde uygulanmasını talep ediyoruz.
Personel, görev ve sorumluluklar belediyelere aktarılırken, taşınmaz malların Bakanlıklara devredilmesinin hiç de adil bir yaklaşım olmayacağına inanıyoruz. İzmirlilerin parasıyla alınan bu mülklerin, İzmirlilerin temsilcisi olan yerel yönetimlere bırakılmasını 'adil yönetim anlayışının' bir gereği olarak görüyoruz. Özetle hakkımızı istiyoruz. Bütün bunları söylerken de, hiçbir siyasi amacımızın olmadığının altını özellikle ve kalın harflerle çiziyoruz. Özel İdare malları içindeki okul, sağlık tesisi ve ibadethane gibi yerler için ayrılan alanların 'tereddütsüz' bir biçimde ilgili kurumlara devredeceğimizi de buradan açıklıyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
İZMİR, ()

(AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)