Utku BOLULU/İZMİR, () - İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonun İzmir’i dünyaya tanıttığını söyledi. En kötü olaylardan bile pozitif, doğru, iyi bir yan çıkarmak gerektiğini belirten Kocaoğlu dünyanın "Burada böyle bir haksızlık" oldu anlayışıyla İzmir’i izlediğini söyledi.
Birlik Plaza’dan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP’nin Karabağlar, Çiğli, Urla, Dikili, Bornova, Narlıdere ve Balçova başkan adayları İzmir Esnaf Birliği Odaları Başkan ve yöneticileriyle bir araya geldi. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, sorunlarını ve isteklerini Kocaoğlu ve adaylara iletti. Mutlu, büyük mağazalara, AVM’lere ruhsat verirken esnafı da düşünmelerini istediklerini anlattı. İşgaliye, ruhsat ve harç bedelleri ile katı atık bedelleriyle ilgili düzenleme istediklerini dile getiren Mutlu, sanayi sitelerinin ulaşım sorunlarının çözülmesini istedi.
Kocaoğlu yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediyesi’nin kendi döneminde hiç AVM planı yapmadığını, hatta Alsancak Limanı içine yapılmak istenen AVM planının yürütmesini açtıkları davayla durdurduklarını söyledi. Bolçova’da mevcut 70 dönüm alan kaplayan AVM’ler nedeniye yolun kitlendiğini belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"İnciraltı’nda 300 dönüm yeni bir AVM yeri planladı. İtiraz ettik. Dünya alem biliyor ki burada AVM olmayacak. AVM konusunda aynı fikirlerimiz esnafla örtüşüyor. Limandaki AVM’ye Kemeraltı ve Alsancak esnafının yaşaması için karşı çıktık. Bu yapılsa iki bölgede ölürdü. Yanlış işlerle mücadele etmeye hep beraber devam edeceğiz."
Kocaoğlu, esnafın şikayet ettiği ilçelerin aldığı katı atık bedellerini seçimlerden sonra mercek altına alacaklarını açıkladı. Bedeli 4.5 TL alan da 10 TL alan da olduğunu belirten Kocaoğlu, "Bunun bir terazisi olmalı. Yeni başkanlarla zaptı rapta almak istiyoruz İşgaliye bedelleri de böyle. Bir kentte her yer aynı olmaz ki. Limontepe ve Alsancak’daki işgaliye bedeli aynı olur mu? Yerelde yapılacak bir işe Bakanlar Kurulunu’nun müdahele edip 5 kat fiyat koyup, ondan sonra 3’nu kaldırarak iki misli yapması doğru değil" dedi. 'Bütünşehir' sistemine girilmesiyle birlikte Çeşme’de su bedelinin yarı yarıya düşeceğini belirten Kocaoğlu, diğer ilçelerde devir teslimler sırasında su fiyatı politiklarının belirleneceğini söyledi.
30 Mart yerel seçimlerini çok önemli olduğunu, seçimden sonra herkesin şapkasını önüne koyup düşüneceğini belirten Kocaoğlu, ayrımcılığı bırakacaklarını, herkese eşit davranacaklarını ifade ederken, "Önemli olan insan olması. 76 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına aynı nazardan bakmak zorundayız. Bunu yapmazsak 30’dan fazla medeniyetin yaşadğı Anadolu’da barış ve kardeşliği tesis edemeyiz. Hepimiz birbirimizden farklıyız. Birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekyor. Siyasilerin getirdiği barış kalıcı olmaz. Ortadoğu, Kafkaslar’da çıkarı olan büyük devletlerin getirdiği barış kalıcı olmaz. Çıban gibidir. Kabuk bağlanır bir süreliğine, işlerine geldiği zaman kabuğu kaldırıp kanatırlar. Bu barışı biz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sağlamalıdır" dedi.
SANAYİ SİTELERİNDE DÖNÜŞÜM OLACAK
Kocaoğlu, 1, 2 ve 3'üncü sanayi sitelerinin artık bu özelliklerin kaybettiklerini söyledi. Özellikle 1'inci sanayinin en çarpıcısı olduğunu belirten Kocaoğlu, "Kurulduğunda esnafın arabası yoktu. Binek arabalarıyla geliyor, malzemeler kamyonla taşınıyordu. Şimdi dev TIR'lar var. Bu sitelere girmeleri çok zor. Yeni Sanayi sitelerine ihtiyaç var. Mevcut sitelerin de yeniden planlanması, düzenlenmesi gerekiyor. orta ölçekli bir sanayi, imalata yönelik kurulacaksa, yan saneyi hüviyetindekiler, belli şirketlere çalışanlar Belkahve’den dışarı çıkabilir. Ama küçük sanayinin Kemalpaşa gitmesi gibi hayal kurmanın anlamı yok. İzmir çanağı içinde kalmalıdır. Tüketiciye yönelik sanayinin çanak içinde olması gerekir. Bizim tespit eteğim yerler ver. Onları taşırken dönüşüme tabi olması gereken planlama çalışmalarını sürdüreceğiz" dedi.
Kocaoğlu, esnafın sorunlarını, esnafın içinden geldiği için çok iyi bildiğini söyledi. Belediye başkanının kentteki insaların sorunlarını çözmek için varolduğunu dile getiren Kocaoğlu, bazı şeyleri yapamadıklarını, eksikliklerinin olduğunu ifade ederken, "Ama namus ve şerefimizle çalıştık. Şu anda kentin emin olun bir çok altyapı problemini çözdük. Otel sayımız çok arttı. İzmir’i ileri taşıacak 2 sektör hizmet ve turizm sektörüdür. Potansiyele rağmen bu konuda koskoca bir sıfırız.Çünkü altyapımız yok. Altyapıdan kastım büyük fuar merkezi, kongre merkezi başta olmak üzere İnciraltı’na yapmayı planladığımız sağlık kampüsü, yarımada yatırımlarıdır. Kemeraltı’ndan Kadifekale’ye kadar olan aksı 24 saat yaşanabilir duruma getireceğiz. Kültüpark’taki kongre merkeziden Kadifekale’ye teleferik yapacağız. Kemeraltı çevresine butik oteller, özgün yemek, sanat sokakları oluşturacağız. Kongre, fuar sağlık kampüsü yarımada, eğitimle kenti kalkındıracağız. Pasta büyüyecek, herkes pay alacak. Bunlar hayal değil yol haritası bellidir” dedi.
OPERASYON İZMİR’İ DÜNYAYA TANITTI
İzmir’in dünyanın en hızlı büyeyen kentleri arasında olduğunu belirten Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonun İzmir’i dünyaya tanıttığını söyledi.  Kocaoğlu, şöyle dedi:
"Yaşamı hayatı sürdürmenin en önemli yolu, en kötü olaylardan bile pozitif doğru iyi bir yan çıkarmaktır. Yapamazsan perişan olursun. Operasyon bizi dünyada tanıttı. 'Burada böyle bir haksızlık yapıldı' diye dünya İzmir’i mercek altına aldı."
Son bir yılda İzmir’in verdiği verginin arttığını kredi notunun en yüksek ikinci not olan 'AA+' olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’nin kredi notu bizden 9 kademe geride 'BB-'dir. Tramvay ihalesinden önce kredi anlaşmasını imzaladık. İpotek, temlik yok, çünkü itibarımız var. İşçinin Büyükşehir Belediyesi’nden parasını 1 gün genç aldığını, esnafın alacağının geciktiğini duydunuz mu? Hak edişler gününde bankaya yatıyor. Ödenmemiş 1 kuruş borç yok. Kuruma itibar kazandıracaksın ki, adam gibi çalışacak. Halkıyla kenetlenecek, kenti kalkındıracak" dedi.

UB(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)