EXPO 2020 için 27 Kasım’da yapılacak oylama öncesinde Paris’te bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 176 ülkeden 340 delegeye birer mektup göndererek, İzmir için oy kullanmalarını istedi. Başkan Kocaoğlu mektubunda “EXPO 2020 İzmir, savaş ve çatışmaların mutsuzluk ürettiği bir dünyada, çok farklı kültürlerin yüzyıllardır barış içinde yaşayabildiğini sergilemek, bunun bir ütopya olmadığını göstermek adına büyük bir fırsat olacak” mesajı verdi.
EXPO 2020'ye ev sahipliği yapacak şehrin 27 Kasım'da belirlenmesine sayılı günler kala, İzmir’in lobi faaliyetleri de devam ediyor. Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (BIE) merkezi konumundaki Paris’te geçen pazar gününden bu yana çeşitli temaslarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2020 için oy kullanacak 167 ülkeden 340 BIE delegesine mektup yazarak “İzmir’i seçin” mesajı verdi.
Başkan Kocaoğlu mektubunda; Ekaterinburg, Dubai ve Sao Paulo şehirleriyle yarışan İzmir’in, EXPO misyonuna en çok uyan kent olduğunu vurguladı. İzmir'in çok kültürlü yapısına da dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “4 milyonu aşkın İzmirli olarak diyoruz ki, EXPO 2020 İzmir, savaş ve çatışmaların mutsuzluk ürettiği bir dünyada, çok farklı kültürlerin yüzyıllardır barış içinde yaşayabildiğini sergilemek, bunun bir ütopya olmadığını göstermek adına büyük bir fırsat olacak. Eğer bu fırsatı bize verirseniz, iddia ediyoruz; 2020 yılı insanlık tarihi adına da önemli bir dönüm noktası olacak” dedi.
“Güleryüz onun mayasında var” dediği İzmir'i, sağlığın küresel merkezi yapmak istediklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:
“EXPO 2020 için tek yürek olarak çalışıyor ve sahip olduğumuz değerleri tüm dünyayla paylaşmak istiyoruz. Sürdürülebilir bir çevre ve sağlıklı bir yaşam için 2020 yılında İzmir’de gerçekleştirmek istediğimiz büyük EXPO buluşmasının dünyaya çok önemli mesajlar vereceği inancındayım. Sıradan değil farklı bir deneyim için, yapay değil doğal güzellikleri paylaşmak için, tek renkli değil çok renkli bir toplumsal dokuyla tanışmak için uzaklara gitmeye gerek yok. İzmir sizi bekliyor. Sizleri, dünyanın en eski medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yapan, Akdeniz ve Ege’nin Anadolu'daki yıldızı İzmir’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız.”