İZMİT (Kocaeli), () - KOCAELİ Tabip Odası, sentetik uyuşturucu bonzaiye karşı vatandaşları uyarmak için mahallelerde bilgilendirme toplantısı yapıyor. 
Türk Tabibler Birliği Kocaeli Tabip Odası'nın organizasyonuyla Gültepe Mahallesi'nde dün akşam gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Prof. Dr. Nejat Gacar, Prof. Dr. Bülent Coşkun, Kocaeli Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Serkan Yılmaz tarafından gençlere bonzainin zararları anlatıldı.
Uyuşturucu kullanımı konusunda ailenin büyük faktörü olduğunu söyleyen Oda Başkanı Doç. Dr. Serkan Yılmaz, "Uyuşturucu ile mücadelede aile faktörü çok önemli bir yere oturuyor. Aile bireyin uyuşturucuya başlaması ve uyuşturucuyu bırakmasında en önemli etken olarak gözlerimizin önünde duruyor. Uyuşturucu ile mücadelede aile ile beraber verilen mücadele çok önemlidir. Uyuşturucu ile mücadele konusunda hem oda olarak hem de sivil tolum kuruluşları olarak çeşitli çalışmalar yaptık. Bu bağlamda halkı bilinçlendirmek amacıyla toplantılar düzenleyerek uyuşturucu bağımlılığı konusunda mücadele hattının büyümesini istiyoruz " dedi. 
RUHSAL VE FİZİKİ ZARARLAR
Prof. Dr. Nejat Gacar da konuşmasında bonzainin hem fiziksel hem de ruhsal duruma zarar veren bir madde olduğunu söyledi. Bonzainin sentetik bir madde olduğunu belirten Yılmaz konuşmasını söyle sürdürdü:
"Bonzai içen bir birey gerçek ile kurgunun ayrımına varamadığı için kendine zarar veren davranışlar sergiler. Özellikle bonzai kullanımında bu gibi davranış biçimlerine sıklıkla rastlamak mümkün. Diğer taraftan bu maddenin bağımlısı olan birey bonzai içmediği zaman 'yoksunluk krizi' denilen duruma giriyor. Yoksunluk krizi geçiren bireyin sağlıklı tepkiler vermesi mümkün değildir. Bonzai denilen madde sentetik bir maddedir. Bonzai içine uyarıcı etkisi daha fazla olması hedeflenerek çeşitli uyuşturucular ekleniyor ve bu maddelerin çoğu zehir niteliği kazanan maddelerdir." 
Kocaeli Tabip Odası yöneticileri, mahalle aralarında bilgilendirme toplantılarını sürdürecekleri belirtti.

FOTOGRAFLI