KOCAELİ Üniversitesi ve Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (Bilgesam) işbirliği ile düzenlenen 'Uluslararası Ukrayna Çalıştayı'nda, Ukrayna'daki son gelişmeler değerlendirildi. Çalıştaya katılan Kırım Tatar Üniversitesi Türk Filolojisi Dekanı Prof. Dr. İsmail Kerimov ve Kırım Dernekleri Federasyonu (KIDEF) Başkanı V. İbrahim Aracı, Ukrayna'da savaş tehlikesinin her gün biraz daha arttığını söyledi.
Kocaeli Üniversitesi'nin Umuttepe Kampüsü'ndeki Baki Komsuoğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştayda, Ukrayna’nın stratejik önemi üzerinde duruldu. Kırım’ın jeostratejik değerlendirilmesinin yapıldığı, Ukrayna-Rusya ilişkilerinin son durumunun tartışıldığı çalıştayı Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Hasret Çomak, Kırım Tatar Üniversitesi Türk Filolojisi Dekanı Prof. Dr. İsmail Kerimov, Kırım Dernekleri Federasyonu (KIDEF) Başkanı V. İbrahim Aracı katıldı. Kırımlı sanatçılar Arzu Bekirova ve Bilyal Kadirov’un halk dansları gösterisi ile Sevil Mehmedova’nın seslendirdiği eserlerle başlayan çalıştayda yapılan konuşmalarda 8’i Türk, 4’ü yabancı olmak üzere 12 uluslararası bildiri sunuldu.
'KORKARIM SAVAŞ BAŞLAYABİLİR'
Ukrayna'daki son durumla ilgili soruları cevaplandıran  Prof. Dr. İsmail Kerimov, "Çok kötü durumdayız şimdi. Ne Ukrayna, ne Rusya, ne ABD ne de Avrupa geri adım atıyor. Durum kızışıyor ve kızıştırılıyor" dedi. 1 Mayıs ve 9 Mayıs günlerinin çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kerimov, Rusya'nın 25 Mayıs'ta yapılacak Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçimlerini durdurmak istediğini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçimi geçtikten sonra Ukrayna'nın başında resmi Cumhurbaşkanı olacak. Resmi hakimiyet. Şimdiki hakimiyet ise haksız hakimiyet  gibi geliyor. Korkuyorum ki savaş da başlayabilir" dedi.
Rusya'nın asıl isteğinin Ukrayna'yı federasyon devleti yapmak olduğunu da söyleyen Prof. Dr. İsmail Kerimov, "Ukrayna halkı Rusya'yı istemez. Rusya doğu tarafını federasyon yapmak için uğraşıyor ve zamanı kullanmak için uğraşıyor. Onun sonunun ne olacağını bilmiyorum. Ama çok yazık ki birçok adam öldürüldü ve yaralandı" diye konuştu.
'SAVAŞ TEHLİKESİ VAR'
Merkezi İzmit'te bulunan Kırım Dernekleri Federasyonu Başkanı işadamı İbrahim Aracı ise "Savaş tehlikesi var mı?" sorusuna "Savaş tehlikesi var bence" yanıtını verdi. Aracı, şöyle devam etti:
"Her ne kadar iyimser olsak bile şimdi bir yandan Moskova idare ediyor,  bir yandan Kiev'dekiler idare ediyor, bir yandan da bu işin içersinde ABD ve Avrupa olduğunu biliyoruz. Ancak herkes uzaktan kumanda bir şeyler yapıyor. Orada  bir takım provokasyonlarla kan dökülüyor. Bu pek yansımıyor çok büyük sayılarda olmadığı için ama, neticede bir insan da olsa fark etmiyor. Bu bence arttıkça, insanların kişisel olarak oradaki bazı zümrelerin bazı azınlıkların birbirlerine olan düşmanlıkları artacak. O yüzden kimse 'savaş tehlikesi yok' diyemez. Hatta orada oyuncu gibi gözükmeyen insanlar bile provake edip bir savaşın öncülüğünü yapabilirler. Bir çok etkeni olabilir."
KIRIM'IN DURUMU
Daha önce her yıl federasyon üyeleriyle birlikte Kırım'a giderek oradaki Kırım Türkleri'ne büyük yardımlarda bulunduğu bilinen, yaz aylarında çocuklara toplu sünnet organizasyonları yapan İbrahim Aracı, Kırım ile ilgili olarak da şunları söyledi:
"Kırım'ın şu anda Rusya Federasyonu'nun hakimiyetinde olduğunu söylemek lazım. Sabır da etmek lazım. Çünkü Rusya orada hakim gibi gözüküyor ama şu anda tamamen Kırım'da bile herşeye hakim olmadığı gibi istediklerini ele geçiremiyor. İstediklerini istediği gibi yaptıramıyor. Bir sürü oyunlar peşinde. Rusya'nın içersindeki bazı azınlıklar ki bunların içersinde Tataristan da var. Bazı azınlıkları veya diğer federasyonları da kullanarak orada sadece iyi yüzünü gösterip sakin tutmaya çalışıyor Kırım'ı. Kırım'ı sakin tutarken de Ukrayna'nın içindeki bazı yerleri ele geçirmeye çalışıyor. Buradaki tespit doğrudur. Ukrayna'nın içersinde bazı bölgelerde de kendine federe yerler kurup o insanları yerleştirip istediği zaman oraları kullandırmak."

MB,EA(MB/SS) (FOTOĞRAFLI)