Ergün AYAZ / İZMİT(Kocaeli), () - KOCAELİ Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 17 Ağustos depremi sonrasında yapılan araştırmaların sonucunda, bölgedeki sanayi kuruluşlarının depreme hazırlıklı olduğunu söyledi. 
Kocaeli Sanayi Odası deprem felaketinin 15'inci yıldönümünde, sanayi kuruluşlarının depreme hazırlığı konusunda yaptığı çalışmanın sonuçlarını paylaştı. 
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli'nde depremde 16 çok ağır hasar gören firmaların maddi zararının 74,3 milyon lira olduğunu, 23 sanayi kuruluşuna o dönem 24,9 milyon dolar kredi kullandırıldığını,  depremde ayrıca  496 sanayi çalışanının da hayatını kaybettiğini anlattı. Zeytinoğlu, yaptıkları ankette  "Bugün itibariyle yaşanabilecek bir deprem felaketine karşı ne tür önlemler aldınız?" sorusuna verilen cevaplar arasında ilk sırayı yüzde 76 oranla 'Çalışanların eğitimi'niun aldıığını belirterek,  "Burada, 1999 depremini yaşayan vatandaşların bu konuda eğitim eksikliği olduğu ve bu eğitim eksikliğinin karşılanmaya çalışıldığı görülüyor. İkinci sırayı ise yüzde 59 oranla 'Sigorta yaptırdım', bu cevabı destekleyen yüzde 43 orana sahip 'Sigortamın kapsamını genişlettim' cevabı da göze çarpıyor" diye konuştu. 

Sanayi kuruluşlarının depreme hazır olduğunu söyleyen Zeytinoğlu konuşmasını söyle sürdürdü: 
"Sonuç olarak deprem ve doğal afetler üzerine yapılan araştırmalarda bir takım kanuni gerekliliklerin de etkisiyle firmalarımız depreme daha hazırlıklı görünüyor. Fakat altyapıyı güçlendirecek organizasyonlara dahil olmada sıkıntılar gözlemliyoruz. " 
FOTOĞRAFLI