YALOVA’nın Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere Köyü’nde, Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan işgal güçleri ve Rum çeteleri tarafından  cami ve evlere doldurularak yakılan 830 kişi, düzenlenen törenle anıldı.
Bu yıl 93’üncüsü düzenlenen anma törenine başta Yalova Valisi Esengül Civelek olmak üzere Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Niyazi Eruslu, Çınarcık Kaymakam Vekili Mehmet Kalyoncu, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Yalova Belediye Başkan Vekili Halit Güleç ve vatandaşlar katıldı.
Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlılar tarafından işgal edilen Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere Köyü ve halkı birçok eziyet gördü. Bu esnada Türk ordusunun bölgeye geldiği haberi üzerine beldeden çekilmeye başlayan Yunan işgal güçleri ve işbirlikçisi Rum çeteleri, beldede yaşayan yaşlı, kadın ve çocukları, Bekir Çavuş’un evi ve camiye doldurdu. Ardından kapı ve pencereleri açılmaması için tahtalarla kapatan işgalciler evi ve camiyi ateşe verdi. Yüzlerce insanın yakılarak can verdiği katliamın 93’üncü yıldönümü Kocadere Şehitliği’nde düzenlenen bir törenle anıldı.
Törende konuşan Çınarcık Kaymakam Vekili Mehmet Kalyoncu, “93 yıl önce bugün, o zaman bir köy olan bu beldemizde yaşanan acı olayı yine yüreğimizde hissediyoruz. Bugün bizi aslı bile olmayan sözde Ermeni katliamı ile yargılamaya çalışanlar, burada yaşanan bu acı olayı görmezden geliyorlar. Bizler öyle bir milletin torunlarıyız ki bizimle yaşayan her millet güven içerisinde olmuştur. Ancak buldukları ilk fırsatta da kendilerine kucak açan bu milletin evlatlarını katletmekten de geri durmamışlardır. Biz vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi bastığımız yeri toprak deyip geçmiyor ve bu vatan için toprağın altına girmiş şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.
Kocadere Köyü Muhtarı Volkan Vural da, “Düşman her zaman düşman, pusu da her yerde, düşmanın ateşini bir tek gaflet içinde olamamak, birlik ve beraberlik içinde olmak söndürür. Aziz şehitlerimiz, bizlere hür ve bağımsız özgür bir vatan bırakmak uğruna yandınız, şehit oldunuz. Hey şehit oğlu şehit isteme benden makber sana avucunu açmış peygamber. Emanetinizin bekçisiyiz, emanetçisiyiz, askeriyiz ve bekçisiyiz. Rahat uyuyunuz aziz şetlerimiz, ruhunuz şad olsun” diye konuştu.
Kocadere Ortaokulu öğrencileri törende şiirler okurken, Bursa Mehter Takımı da gösteri sundu. Şehitliğe Çınarcık Kaymakam Vekili Mehmet Kalyoncu, İlçe Jandarma Komutan Vekili Üsteğmen Doğan Güneş ve Kocedere Köy Muhtarı Volkan Vural tarafından çelenk konuldu.

SG(FK/AK) (FOTOĞRAFLI)