Sebile ÇETİN- Mehmet İNAN / BURSA, () - BURSA’da üç kuşak boyunca klasik araçları onararak eski haline dönüştüren kaporta ustası Ali Ersöz'ün atölyesinde, 1948 modelden 1976 modele kadar 18 otomobil, kamyon ve minibüs yenilenmeyi bekliyor. Atölyesinde 12 kişilik ekibi ile çalışan Ali Ersöz, sırada bekleyen araçların orijinal haline dönüşmesinin bedelinin 20 bin liradan başlayıp, 120 bin liraya kadar yükseldiğini açıkladı.
Merkez Osmangazi İlçesi’nde kaportacılık yapan Ali Ersöz’ün atölyesinde, çürümeye terk edilmiş eski araçlar yeniden ilk günkü haline döndürülüyor. Bursa’yı klasik araçların restorasyon merkezi haline getirmeyi hedefleyen Ersöz’ün atölyesinde 1948 modelden 1976 modele kadar 18 otomobil, kamyonet ve minibüs yenilenmeyi bekliyor. Bu güne kadar pek çok işadamı, ünlü ve koleksiyonerin araçlarını yenilediğini söyleyen Ersöz, 12 kişilik ekibiyle Chevrolet, Mercedes, Pontiac, Opel ve Dodge gibi markaların klasik araçlarına hayat verdiğini belirtti. Ersöz, araçların kendilerine genellikle tamamen hurda halde getirildiğini belirterek, "Bittiği zaman da fabrikadan çıkmış vaziyete geliyor. Sıfır hata ile üretmeye çalışıyoruz. Caddelerde göremeyeceğiniz araçları yeniliyor. Sahipleri genellikle koleksiyoner bu yüzden nadiren Türkiye ve dünyadaki gösterilerde görebilirsiniz" dedi.
PARÇALAR ZOR BULUNUYOR
Araçların parçalarının zor bulunduğunu kaydeden Ersöz, "Birçok parçayı Türkiye’den tedarik etmeye ya da kendimiz üretmeye çalışıyoruz. Bulunmayan orijinal parçaları ise yurtdışından getiriyoruz. Parça fiyatları 5 dolardan 5 bin dolara kadar çıkabiliyor. Bir aracın işçiliği ise 20 bin liradan 120 bin liraya kadar ulaşabiliyor. Zor bir iş. Bu tür yenilemeleri yapabilen az. Atölyemiz Türkiye’nin en büyük restorasyon atölyesi" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI