KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ( KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Sivas temaslarına bugün de devam etti. İlk olarak Muharip Gazileri Derneği ve Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini ziyaret eden Eroğlu, "Anavatanımız Türkiye sözü, Kıbrıs'ta her Türk'ün ağzından çıkmaktadır" dedi.
Dün Sivas'a gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bugünkü ziyaretleri kapsamında Sivas Belediyesi tarafından onuruna verilen kahvaltı programına katıldı. Kahvaltının ardından Genç MÜSİAD Sivas Şubesi tarafından Kongre Müzesi bahçesinde gerçekleştirilen fuarın açılışını gerçekleştirdi. Açılış sonrası Cumhurbaşkanı Eroğlu Sivas'ta görev yapan basın mensupları ile öz çekim yaptı.
Daha sonra Eroğlu Muharip Gazileri Derneği'ni ziyaret ederek, Kıbrıs ve Kore Gazileri ile araya geldi. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti noktasına gelmişsek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gayretiyle, Türkiye hükümetinin verdiği kararlarla geldik. Bugün yıllardan beri Kıbrıs ile ilgili çeşitli sloganlar atılmıştır. 'Kıbrıs Türk'tür, Türk kalacaktır' gibi ama en sonunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi bir devlet ortaya çıkmıştır. Bu devletin ortaya çıkışı tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 1974 Barış Harekatıyla yarattığı coğrafya sayesinde olmuştur. Biz o Barış Harekatının yarattığı coğrafya üzerinde bir devlet kurma mutluluğunu yaşıyoruz. Tabi burada anavatandaki kardeşlerimizin savaşta olsun olmasın Kuzey Kıbrıs'a olan sevgisi, saygısı ve varlığı ile ortaya çıkmıştır, bir zafer kazanılmıştır. Bizler her zaman Türkiye'de Kıbrıs ile ilgili haberler azalmaya başlayınca acaba ne oluyor gibi düşünceler içerisine girdiğimiz oluyor. Onun için bizim en büyük güvencemiz Türkiye ve Türk kamuoyu, Türkiye hükümetleri, Türk Silahlı Kuvvetleri o bakımdan biz et ve tırnak gibiyiz. Aslında biz aynı ırkın insanlarıyız. Biz hasbel kader Kıbrıs'ta doğduk, Kıbrıs'ta yaşadık ama Kıbrıs'a biz gitmedik gönderildik" dedi.
TÜRKİYE BİZİM ANAVATANIMIZ
Kıbrıs'ta yıllardan beri mücadele içerisinde olduklarını ifade eden Eroğlu şöyle devam etti:
"Oradaki Türk varlığını devam ettirme gayreti içerisinde olduk, Rumlara rağmen direndik. O bilinçle o düşünceyle birlik beraberliğimizi barış harekatına kadar koruduk ve devam ettiriyoruz. Anavatanımız Türkiye sözü Kıbrıs'ta her Türk'ün ağzından çıkmaktadır. Çünkü hepimizi biliyoruz ki Türkiye bizim anavatanımız ama biz Kıbrıs'ta yaşayan sizlerle aynı kanı taşıyan, aynı dili konuşan, aynı dine inanan, kültürü ve gelenekleri benzer olan insanlarız. Bizim mücadelemiz barış harekatına gelinceye kadar Türkiye'nin Kıbrıs'a olan ilgisinin devam etmesi. Bazen Kızılay'ın yardımlarıyla, bazen hükümetlerin yardımlarıyla bugüne gelme başarısı göstermiş bir topluluğuz, halkız orada. Çok şükür şimdi huzur içerisindeyiz, güven içerisindeyiz. Ayrı bölgede toplanmış Türk nüfusuyuz. Şimdi eksik olan bir şey vardır o da antlaşmadır. Biz antlaşma yapmak için 40 küsur yıldır uğraşıyoruz. Anlaşmamak için diren bir Rum tarafı ile karşı karşıyayız. Maalesef onları da şımartan belki de bugüne kadar Kıbrıs'ta anlaşma olmasının önünde en büyük engel olan Kıbrıs'ın, Kıbrıs Cumhuriyeti'nden biz dışlandıktan sonra Kıbrıs Rum Cumhuriyeti olması, dünyanın bunu benimsemesi, Avrupa Birliğine üye yapılması. Biz ise tanınmayan bir devlet, sadece Türkiye'nin tanıdığı bir ülkeyiz. Neticede bizi tanıyan ana vatanımız. Bu bizim için büyük bir mutluluk ve büyük bir güvence. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri, rakamını söylemeyeyim zaten biliyorsunuz, bizim güvenliğimizi sağlar vaziyettedir. Onun için Rum tarafı bir tek Türk askeri kalmasın, hepsi çıksın diye devamlı slogan şeklinde bu düşünceleri dünyaya yaymaya çalışıyorlar. Ülkemiz işgal altında diye konuşuyorlar. Aslında işgal altında olan Kıbrıs Cumhuriyetiydi. Ortaklaşa kurduğumuz Türk-Rum ortaklığına dayalı Kıbrıs Cumhuriyeti de işgal altında. Biz dışlandık onlar Kıbrıs Cumhuriyetini işgal ettiler ve Birleşmiş Milletler de bunu hazmetti maalesef."
Muharip Gazileri Derneği Başkanı Fuat Ahıskalı ziyaretin anısına, Cumhurbaşkanı Eroğlu'na üzerinde Çifte Minare'nin bulunduğu plaket takdim etti. Eroğlu, daha sonra Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Dayanışma Derneği'ni ziyaret ederek burada şehit aileleri ile sohbet etti. Ardından Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Vergi Rekortmenleri Ödül törenine katıldı. Buradaki programa Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı.

HY,GC(EA/AAA) (FOTOĞRAFLI)