KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Çalışma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Mersin'in Anamur İlçesi'nden KKTC'ye su temin edecek olan Alaköprü Barajı'nda inceleme yaptı.
Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salal, Özel Kalem Müdürü Mehmet Osmanlılar ve Devlet Su İşleri KKTC Proje Sorumlusu Birol Çınar ile birlikte Alaköprü Baraj alanını gezen Bakan Hamit Bakırcı, suyun önemine dikkat çekerek, Alaköprü Barajı'ndan KKTC'ye verilecek olan suyun şu anki nüfus baz alındığında 20 yıl yeteceğini söyledi. İhtiyaç duyulduğu taktirde bir ikinci hattın da alınabileceğine dikkat çeken Bakırcı, KKTC ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında devam eden müzakere sürecinde suyu masaya bir koz olarak getirmeyeceklerini dile getirerek, "Bu tarihten aldığımız nezaket ve terbiye kurallarına aykırı. Su önümüzdeki zamanda sadece bizim için değil, tüm dünya için çok büyük önem arz edecek. İnanıyorum ki tıpkı petrol borsası gibi su borsası kurulacak. Biz KKTC olarak tarihten aldığımız terbiye gereği böyle bir şartı masaya getirmeyiz. Zira fethettiğimiz topraklarda da şefkatli ve adaletli davrandık. Ama suyun bu önemini eminim ki Rum kesimi de görmektedir. Türkiye'de yaşanan kuraklık üzücü bir durum ancak baraj dolduktan sonra KKTC'ye gönderilecek olan suda bir sorun yaşanmayacaktır" diye konuştu.
Bakan Hamit Bakırcı ve beraberindekiler daha sonra baraj alanından ayrılarak boruların denize döşendiği uç olan Anamur Ören bölgesine geçerek incelemelerde bulunduktan sonra Anamur Kaymakamı Cengiz Cantürk'ü makamında ziyaret etti. Ziyarette Cantürk, Bakan Bakırcı'ya dostluğu ve kardeşliği simgeleyen beyaz çiçek tablosu hediye etti.